PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

11304.jpeg
Foto: Foto: nyul / 123RF
Saeimas opozīcijas partijas nodrošinājušas Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) iespēju vērsties Satversmes tiesā (ST).

LIZDA varēs vērsties ST saistībā ar pedagogu kvalitātes pakāpju piemaksām.

Kā pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, ir savākts nepieciešamais Saeimas deputātu parakstu daudzums, lai parlamentārieši varētu ar iesniegumu vērsties ST. Vanaga norādīja, ka pieteikumu ST jau parakstījušas visu trīs Saeimā pārstāvēto opozīcijas partiju deputāti.

Arodbiedrības vadītāja zināja teikt, ka pieteikumu ST deputāti varētu iesniegt jau nākamajā nedēļā, informē aģentūra LETA.

Iepriekš LIZDA mudinājusi deputātus vērsties ST saistībā ar kvalitātes pakāpju piešķiršanas kārtību. Lai iesniegtu sagatavoto pieteikumu ST, pastāv vairākas iespējas - viena no tām ir fiziskas personas iesniegums. Arodbiedrībā norādīja, ka LIZDA biedri, saistībā ar kuru tiesību pārkāpšanu arī sagatavots pieteikums tiesai, paši nevēlas iet un piedalīties tiesvedībā. Tādēļ LIZDA būtu nepieciešams izmantot ārpakalpojumu. Tāpat pastāv iespēja pieteikumu ST iesniegt tiesībsargam un vismaz 20 Saeimas deputātiem.

LIZDA uzsver, ka valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos par kārtību pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanai nosaka, ka pedagogam, kuram kvalitātes pakāpe līdz 2016.gada 31.maijam nav piešķirta, un pedagogam, kuram kvalitātes apliecības derīguma termiņš beidzas laikposmā no 2016.gada 31.maija līdz 2018.gada 31.augustam, ir tiesības pieteikties pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanai ne agrāk kā no 2018.gada 1.septembra.