PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

10945.jpeg
Foto: leaf / 123RF
Latvijas augstskolas ir centušās piesaistīt ārvalstu studentus, lai vismaz daļēji kompensētu finanšu līdzekļu iztrūkumu.

Tā norādīts domnīcas “Certus” pētījumā par augstākās izglītības eksporta panākumiem un nākotnes iespējām.

Lielākais kritums bijis 2009.gadā, kad pirmā kursa studentu skaits samazinājās par 26%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un absolūtais studentu skaits Latvijas augstskolās samazinājās par 10%. 2015./2016.akadēmiskajā gadā studentu kopskaits Latvijas augstskolās bija par 46 790 studentiem mazāks nekā pirms desmit gadiem. Pasaules Banka ir aplēsusi, ka studentu skaita samazināšanās turpināsies, un 2025.gadā Latvijas augstskolās studēs par 40% mazāk Latvijas studentu nekā 2000.gadā, informē “Certus”.

Latvija un Igaunija ir Baltijas valstu līderi ārvalstu studentu piesaistē. Taču, ja Igaunijas izaugsme ir valdības nacionālās stratēģijas un universitāšu rūpīgas un koordinētas plānošanas rezultāts, tad Latvijas izaugsme balstoties tikai pašu valsts vadošo universitāšu aktivitātēs.

Augstākās izglītības eksports nodrošina ievērojamu finansiālu pienesumu Latvijas tautsaimniecībai, un, lai šo nozari attīstītu vēl vairāk, eksperti iesaka tās pārraudzību nodot Ekonomikas ministrijas pārziņā, veidot Rīgas universitāšu pilsētiņu Pārdaugavā, kur jau tagad koncentrējas lielākās augstskolas, kā arī jāsamazina administratīvais slogs, vienkāršojot un paātrinot ārvalstu studentu piesaisti.

Visu Baltijas valstu valsts universitāšu vidū lielākais ārvalstu studentu īpatsvars (25%) ir Rīgas Stradiņa universitātē. 2016.gadā Rīgas Stradiņa Universitāte (RSU), kas nodrošina visu profilu medicīnas speciālistu - ārstu, medmāsu, zobārstu, valsts veselības aprūpes speciālistu - apmācību, kā arī gatavo sociālo zinātņu speciālistus un juristus, ir lielākais ārvalstu studentu īpatsvars (1 918 no 8 059 studentiem, t.i., gandrīz 25% studējošo 2016./2017.akadēmiskajā gadā) visu Baltijas valstu universitāšu vidū. Turklāt RSU ārvalstu studentu īpatsvars ir pat par trīs ceturtdaļām augstāks nekā pasaules top-100 medicīnas universitātēs.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) aiz RSU ir vienīgā starp pārējām Latvijas augstskolām, kas ir piesaistījusi vairāk nekā 1000 ārvalstu studentu, kas studē grāda iegūšanai (1 141 students 2015./2016.studiju gadā jeb 8% no visiem pilna laika studentiem).

Latvijas Universitāte (LU) pašlaik piesaista nedaudz mazāk ārvalstu studentu, kas ir skaidrojams arī ar daudzu Latvijas Universitātes studiju programmu humanitāro ievirzi (vēsture, filozofija, pedagoģija utt.).

Biznesa augstskola Turība (BAT) ir Latvijas lielākā privātā biznesa augstskola ar specializāciju uzņēmējdarbības vadības, jurisprudences, tūrisma un citās uz komerciju orientētās studiju programmās. 2016./2017.studiju gada sākumā BAT uzņēma studentus no 35 dažādām valstīm. Turklāt BAT ir nospraudusi ambiciozu mērķi 2020./2021.studiju gadā sasniegt 30% ārvalstu studentu īpatsvaru (salīdzinot ar 8,8% 2014./2015.studiju gadā), informē aģentūra LETA.

Domnīcas "Certus" pētījuma par augstākās izglītības eksportu autors ir "Certus" pētnieciskais direktors, Latvijas Universitātes (LU) asociētais profesors Daunis Auers.