PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

6905.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Eiropas Savienības Izglītības programmu departamenta direktore Ennata Kivriņa norādījusi, ka turpmāk studentiem nevajadzētu būt problēmām ar stipendijas saņemšanu.

E. Kivriņa reaģējusi uz faktu, ka vairākiem studentiem radušās grūtības laicīgi saņemt Erasmus+ stipendiju studijām vai praksei ārvalstīs.

Pašlaik nauda visām augstskolām esot pārskaitīta, tāpēc arī tuvākajā laikā, ja augstskola to vēl nav izdarījusi, tā būtu jāieskaita arī studentu kontos, norādīja E. Kivriņa, piebilstot, ka izmaksu ātrums atkarīgs no finansējuma pārskaitīšanas procedūras katrā augstskolā. Problēma radusies tādēļ, ka lēmums par Erasmus+ programmas budžeta izlietojumu un sadali tika pieņemts tikai 16.septembrī, kam sekoja virkne administratīvo procedūru, līdz augstskolas saņēma tām paredzētos finanšu līdzekļus. Turklāt, ja augstskolai nav bijis iekšēju resursu, ko pārskaitīt studentam, students bija spiests pats meklēt nepieciešamos līdzekļus, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Jaunā ES programma izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomā Erasmus+ nākamajiem septiņiem gadiem, ko īsteno ES dalībvalstis, Eiropas Ekonomikas zonas valstis un ES kandidātvalstis, savu darbību sāka 2014.gada 1.janvārī. Latvijai pieejamais programmas finansējums tiek plānots vismaz 105 miljonu eiro apmērā, paredzot sniegt atbalstu ap 50 000 cilvēku studijām un mācību praksei citās ES dalībvalstīs, profesionālās kvalifikācijas pilnveidei, kā arī starptautiskās sadarbības projektu īstenošanai izglītības, jaunatnes un sporta jomā.