PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Augsts asinsspiediens bērnam — ko darīt?
Augsts asinsspiediens bērnam — ko darīt?
Foto: Mēness aptieka
Paaugstināts asinsspiediens mums asociējas ar problēmu, kas parasti skar pieaugušos. Tomēr tā var — un ietekmē — arī bērnus un, jo īpaši, jauniešus. Tiek lēsts, ka ap 3,5% bērnu un jauniešu saskaras ar hipertensiju. Tāpat kā pieaugušajiem, arī bērniem augsts asinsspiediens var ietekmēt pašsajūtu un paaugstināt veselības riskus ilgtermiņā. Lasi, kā problēmu atpazīt un novērst!

Vai tā ir problēma?

Paaugstināta asinsspiediena noteikšana bērniem ir sarežģītāka nekā pieaugušajiem, jo diagnostikā jāņem vērā dažādi faktori, piemēram, bērna auguma garums, svars un dzimums. Tādēļ sākotnējai diagnozei labāk paļauties uz ārsta asinsspiediena mērītāju, nevis — savējo. Atgādinājumam — bērnu no 3 gadu vecuma uz regulārām vispārējas veselības pārbaudēm jāved katru gadu, un šo pārbaužu laikā tiek veikti arī spiediena mērījumi. Paaugstināts asinsspiediens tiek diagnosticēts, ja tas pārsniedz 90% jeb ir augstāks nekā 90% bērnu pie tāda paša vecuma, auguma un svara.

Primārā vai sekundārā hipertensija?

Runājot par asinsspiedienu, tiek iedalīta primārā un sekundārā hipertensija. Sekundāro hipertensiju izraisa citas slimības vai veselības problēmas. Savukārt primārā hipertensija nav citu kaišu izraisīta.

Jo jaunāks ir bērns ar paaugstinātu asinsspiedienu, jo lielāka iespēja, ka problēmas cēlonis ir jāmeklē dziļāk un runa ir par sekundāro hipertensiju. Šo cēloņu vidū var būt hormonālas problēmas, miega apnoja, nieru problēmas, sašaurināta aorta vai citas problēmas. Precīzu diagnozi spēs noteikt tikai speciālists.

Savukārt tīņu vecumā ir iespējams, ka asinsspiediena paaugstināšanos izraisa tie paši faktori, kas pieaugušajiem — liekais svars, nepiemērots uzturs un fizisko aktivitāšu trūkums. Ja neskaita palielinātu ķermeņa svaru, papildus augsta asinsspiediena riska faktori ir ģenētika (bērnam ir lielāka iespēja uz paaugstinātu asinsspiedienu, ja tā ir problēma arī citiem ģimenes locekļiem), diabēts vai citas problēmas ar cukura līmeņa svārstībām asinīs, pārāk liels sāls daudzums uzturā, pasīvā smēķēšana un piederība rasei ar tumšāku ādas krāsu.

Kādas problēmas izraisa hipertensija?

Paaugstināts asinsspiediens bērnos var viegli palikt nepamanīts. Dažiem tas var izpausties kā galvassāpes vai kognitīvas grūtības, bet citiem bērniem šādu simptomu nav. Tādēļ ir svarīgi bērnus regulāri vest uz vispārējām veselības pārbaudēm. Izteikti hipertensijas simptomi parādās tikai akūtas krīzes gadījumos, un tādās situācijās ir nekavējoties jāmeklē palīdzība. Akūto simptomu vidū var būt slikta dūša, deguna asiņošana, elpas trūkums, sāpes krūtīs un reiboņi.

Kā palīdzēt?

Ja ārsts ir diagnosticējis, ka paaugstinātā asinsspiediena cēlonis ir meklējams citās veselības problēmās, protams, ir jārisina primārās veselības problēmas. Bet, ja iespējamais vaininieks ir dzīvesveida faktori, tos ir iespējams mainīt:

  • Izvēloties sabalansētu ēdienkarti, kurā ir daudz dārzeņu, augļu un pilngraudu produktu, bet maz piesātināto tauku un sāls;
  • Iekļaujot ikdienas plānos regulāras fiziskās aktivitātes;
  • Kontrolējot ķermeņa svaru;
  • Nodrošinot, lai bērns nebūtu pakļauts cigarešu dūmu ieelpošanai.

 

Paturi prātā, ka bērni visātrāk mācās no laba piemēra, un viņu dzīvesveidu padarīt veselīgāku būs vieglāk, tajā iesaistoties visai ģimenei. Pamēģiniet doties kopīgos pārgājienos vai riteņbraucienos un padariet visas ģimenes maltītes veselīgākas.

Dažkārt var nākties apmeklēt arī aptieku — ja ārsts to uzskata par labāko rīcības plānu, bērnam var izrakstīt spiedienu stabilizējošus medikamentus, piemēram, diurētiķus, beta blokatorus vai alfa blokatorus. Medikamentus bērniem parasti izraksta tikai augsta riska gadījumos vai tad, ja dzīvesveida izmaiņas nenes gaidītos rezultātus.

Profilakse — panākumu garants

Lai gan sākotnējo paaugstināta asinsspiediena diagnozi labāk atstāt speciālista ziņā, ir vērtīgi, ja asinsspiediena mērītājs jeb tonometrs atrodams arī mājās. Ar tā palīdzību iespējams noskaidrot, vai asinsspiediena rādītāju uzlabošanas pasākumi ir efektīvi un sekot līdzi veselības progresam. Asinsspiediena mērītājs ir nopērkams vairumā aptieku.

Reklāmraksts