PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10315.jpeg
Foto: auremar / 123RF
Latvijas Profesionālo autoskolu federācija atbalsta ieceri izstrādāt stingrāku transportlīdzekļa vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtību motociklistiem. 

Izmaiņas, ko rosina Satiksmes ministrija, veicamas, lai novērstu situācijas, ka topošie motociklu vadītāji nepiemērotos laika vai ceļa apstākļos uzstāj uz savām tiesībām kārtot vadīšanas eksāmenu, aģentūrai LETA norādīja federācijas pārstāvis Ēriks Griģis.

Grozījumos noteikts, ka motociklisti eksāmenu kārto laika posmā no 1.aprīļa līdz 1.oktobrim, taču, ja eksāmena pieņemšanai ir labvēlīgi laika apstākļi, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) minēto laikposmu var pagarināt. CSDD arī varot atteikt eksāmena pieņemšanu, ja tam ir nelabvēlīgi laika vai ceļa apstākļi - stiprs lietus, sniegs, zema gaisa temperatūra, slidena vai apledojusi brauktuve un tamlīdzīgi apstākļi.

Ē.Griģis uzsver, ka šis papildinājums ir atbalstāms, jo ir zināms, ka trīs vai četras avārijas eksāmenu laikā jau ir notikušas un, protams, "no šādiem negadījumiem būtu jātiek vaļā ".

"Jā, motociklisti varbūt vēlas kārtot eksāmenu pat tad, ja ir slikts laiks, jo zina, ka mazāk būs jābrauc. Acīmredzot, mērķis ir ar mazākām prasmēm nokārtot valsts eksāmenu. Ja laiks ir labs, tad gan būs jābrauc pilns eksāmena laiks. Pieļauju, ka varbūt šāds iemesls vada motociklistus, un te vairāk varētu runāt par atsevišķu motociklistu interesi pa slikto laiku braukt mazāk. Tā ir privātā interese. No federācijas puses jaunā kārtība ir atbalstāma, jo CSDD eksāmena pieņemšanas laiku var gan pagarināt, gan samazināt, atkarībā no laika apstākļiem un direkcija to arī ir darījusi, tā kā tai var uzticēties," skaidro eksperts.

Viņš gan norāda, ka Eiropas Savienības likumdošanā vēl nākuši papildinājumi, kas saistīti ar terorismu un, piemēram, demonstrācijām. Ja Mūkusalas ielā notikšot demonstrācija, acīmredzot, eksāmens būtu jāatsaka, spriež eksperts, secinot, ka "force majeure" apstākļi nav ietverti šajos normatīvajos aktos.