PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Bailes no nezināmā un citādā: aicinām jauniešus uz lekciju “Pārkāpt pāri NEVAR?”
Bailes no nezināmā un citādā: aicinām jauniešus uz lekciju “Pārkāpt pāri NEVAR?”
Foto: RSU
Turpinot semināru ciklu “Mana izvēle – medicīna”, Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) Liepājas filiāle pirmdien, 25. aprīlī, plkst. 15.00 aicina vidusskolu jauniešus un pārējos interesentus uz nākamo bez maksas tiešsaistes lekciju “Pārkāpt pāri NEVAR?”. Šīs lekcijas centrā būs jautājumi par saskarsmi un bailēm no nezināmā un nesaprotamā, kā arī par sabiedrības vēlmi reizēm novērsties un neredzēt citādo.

“Reizēm vizuāli redzams, ka noteikta saslimšana ietekmē konkrētu personu, bet ne vienmēr  zinām šo diagnozi un ne vienmēr izprotam cēloņus – kas un kāpēc īsti rada izmaiņas organismā,” norāda projekta vadītāja Laila Bethere. “Ikdienā ar ģenētiku saistīti termini tiek lietoti visai bieži, bet tas nenozīmē, ka katram šī vārda lietotājam ir skaidrs priekšstats par to, kas īsti ir izmaiņas ģenētikā un kā tās var izpausties.”

Šajā lekcijā runāsim arī par to, kā sadzīvot ar faktu, ja kādam tuviniekam vai paziņai ir reta saslimšana, un kā izturēties. Paraudzīsimies ciešāk uz vārdu nevarēt, kas dažreiz darbībai ir kā aizslēgtas durvis. Iepazīstināsim ar Baltijas Rehabilitācijas centru un tās komandu, kura atsakās nevarēt, kā arī ar rehabilitācijas un socializācijas programmu īstenošanu bērniem ar invaliditāti un atbalsta sistēmas – atelpas brīdis vecākiem veidošanu. Būs arī ļoti personīgi dzīves stāsti, kas, iespējams, ne vienam vien liks vairāk aizdomāties.

Aicinām pasākumā piedalīties ne tikai vecāko klašu skolēnus, bet arī pedagogus un vecākus no visiem Latvijas novadiem.

Lekcijas tēmas:

  • Ģenētikas rēbuss;
  • Neiropsihiatriskā spektra un citu funkcionālo traucējumu problemātika, to  ietekme personības attīstības procesos;
  • Sadarbības un palīdzības atbalsta iespējas Latvijā un Liepājā;
  • Pieredzes stāsts “Bija tā, ka…”

Klausītājus uzrunās RSU docētāja Līga Ēriksone un Baltijas Rehabilitācijas centra un biedrības "Dižvanagi" vadītāja Ilze Durņeva. Lekcija norisināsies no  plkst. 15.00 līdz 17.00 Zoom platformā. RSU lūdz pieteikties līdz 24.aprīlim, rakstot uz e-pastu [email protected] un norādot vārdu, uzvārdu, izglītības iestādi, klasi un kontaktinformāciju turpmākai saziņai. Tiešsaistes adresi pirms pasākuma nosūtīsim katram dalībniekam individuāli. Dalība pasākumā bez maksas.