PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

7832.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Ņemot vērā, ka pašvaldību budžetu pieņemšana atrodas noslēguma fāzē, minimālā skolēnu skaita noteikšana vidusskolas klases atvēršanai būtu nekorekta.

Tā uzskata Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) locekļi.

E-klase jau informēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz ieviest minimālo skolēnu skaitu vidusskolas klases atvēršanai. Vienlaicīgi grozījumi paredz, ka gadījumā, ja skolēnu skaits ir mazāks par minimumu, pašvaldības varētu līdzfinansēt radušos starpību, tādējādi ļaujot atvērt klasi.

Baltinavas novada pašvaldības pārstāvis Imants Slišāns vakar LPS sēdē uzsvēra, ka šādu grozījumu rezultātā daudzas pašvaldības nevarēs atļauties rast līdzekļus klašu atvēršanas līdzfinansēšanai, jo tas nebūs paredzēts teju apstiprinātajos pašvaldību budžetos. I. Slišāns piedāvāja mainīt grozījumos paredzētos minimumus, samazinot lauku skolām paredzēto minimumu - no 14 uz desmit skolēniem. Tāpat tika rosināts atteikties no minimālā izglītojamo skaita gadījumā, ja pašvaldībā ir tikai viena izglītības iestāde, informē ziņu aģentūra LETA.

Arī Baldones novada pārstāve Karīna Putniņa uzsvēra, ka minimuma noteikšana nav saprātīga, to pamatojot ar datiem, ka vairākās apskatītajās skolās skolēnu skaits astotajā un devītajā klasē ir samērā liels. Tas rosinot domāt, ka laika gaitā vidusskolas posmā varētu palielināties izglītojamo skaits. Viņa ieteica ieviest minimālo skolēnu skaitu visā vidusskolas posmā, nevis atsevišķi pa klasēm. Šis minimālais skaits varētu tikt balstīts uz iepriekš izteikto ieteikumu par desmit skolēniem klasē, tādējādi veidojot vismaz 30 skolēnu lielu vidusskolas posmu.

Tomēr IZM pārstāve Līga Buceniece uzsvēra, ka jau tagad daudzās skolās vidusskolas posmā mācās nepilns desmits skolēnu, kā rezultātā arī tāda kritērija ieviešana nemainīs situāciju. Turklāt esošie dati rādot, ka arī ar laiku vidusskolu klašu posms nepaliks piepildītāks, un jau tagad vairākās skolās netiek atvērtas kādas vidusskolas posma klases.