PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7404.jpeg
Foto: meanev / 123RF
Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) šogad plāno pārbaudīt vismaz 500 ēku un par prioritāti izvirzīta mazāk aizsargāto personu drošība, tādēļ lielākā daļa plānoto pārbaužu paredzētas izglītības iestādēs, informēja BVKB pārstāve Elīna Korba.

Birojs 2018.gadā plāno pārbaudīt aptuveni 500 ēku, tostarp ēkas ar kuru stāvokli birojs iepriekš nav iepazinies, kā arī plānots pārliecināties, ka notiek problēmu novēršana ēkās, kurās iepriekš konstatētas neatbilstības būtiskajām prasībām. Papildus tam BVKB veiks arī ārpuskārtas pārbaudes, reaģējot uz sūdzībām un informāciju par iespējamo apdraudējumu cilvēku dzīvībai un veselībai.

Biroja tīmekļa vietnē ir atrodams saraksts ar objektiem, izglītības iestādēm, kurās šogad plānotas pārbaudes. Tomēr BVKB direktore Svetlana Mjakuškina aicināja īpašniekus pārliecināties par ēku atbilstību drošības prasībām arī tad, ja tās šobrīd nav iekļautas sarakstā.

"Ēku īpašnieku pienākums ir turēt būvi tādā stāvoklī, lai tā neapdraudētu sabiedrības drošību un atbilstu būtiskajām prasībām. Turklāt veicot regulāru ēkas stāvokļa apkopi ne vien pagarināsies ēkas mūžs, bet arī finansiālie ieguldījumi būs mazāki, nekā nolaistas ēkas stāvokļa uzlabošanai," norādīja S.Mjakuškina.

Kopumā BVKB piekritībā ir apmēram 10 000 publisko ēku, no kurām iepriekšējos darbības gados pārbaudīta gandrīz ceturtā daļa jeb 3873 ēkas. 2017.gadā no pirmreizēji pārbaudītajām 557 ēkām 17 birojs atzina par nedrošam, pārtraucot to ekspluatāciju līdz konstatēto bīstamību novēršanas no ēku īpašnieku puses, bet 22 ēkas tika atzītas par graustiem, informē aģentūra LETA.

Pēc BVKB secinātā, pārbaudēs atklātie pārkāpumi visbiežāk saistīti ar atkāpēm no mehāniskās stiprības un stabilitātes prasībām, tāpat ar nesaskaņotu būvniecību. Turklāt vien 25% gadījumos biroja pārbaudes atklātās neatbilstību cēlonis bijis saistīts ar nepareizu būvprojektu vai izpildi, kamēr 75% gadījumu ēku stāvoklis skaidrojams ar ēkas īpašnieku nolaidību.

BVKB nodrošina tādu publisku ēku ekspluatācijas uzraudzību, kurās vienlaikus paredzēts uzturēties vairāk nekā 100 cilvēkiem.