PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8205.jpeg
Foto: jirkaejc / 123RF
Četru Latvijas lielāko reliģisko konfesiju līderi otrdien parakstījuši atklātu vēstuli Saeimai saistībā ar grozījumiem Izglītības likumā.

Grozījumi Izglītības likumā paredz aizliegt izglītības iestādēs izplatīt un izmantot materiālus, kas var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību.

Vēstuli parakstījuši Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Latvijas Pareizticīgās baznīcas metropolīts Aleksandrs un Latvijas baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis.

Bīskapu parakstītā vēstule 12. Saeimas deputātiem ir atklāta, taču lakoniska. Viņi aicina tautas ievēlētos deputātus atbalstīt grozījumu Izglītības likumā šā gada 16.aprīļa Saeimas sēdē 2.lasījumā, papildinot minēto likumu ar 10.pantu formulējumā, ko jau ir atbalstījusi 12. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, raksta ziņu portāls Delfi.

Likumā nosakāms, ka "izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Latvijas Republikas Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, it īpaši tādām kā laulība un ģimene. Izglītības iestādēs ir aizliegta tādu mācību līdzekļu un citu materiālu izmantošana, kā arī to izplatīšana, kuri var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko attīstību".

Bīskapi norādījuši, ka likums papildināms, jo "cilvēku izglītošana nav šķirama no viņu tikumiskās attīstības, jo netikumisks cilvēks, apgūstot izglītību un asinot prātu, kļūst sabiedrībai vēl bīstamāks savā rafinētajā rīcībā".

E-klase jau informēja, ka opozīcijas deputāte J. Stepaņenko ierosināja Izglītības likumā iekļaut normu, kas paredz aizliegt izglītības iestādēs izplatīt un izmantot materiālus, kas var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību.

Savukārt deputāte Ilze Viņķele uzsvēra, ka nav skaidrs, kas liek grozījumu pieteicējai domāt, ka patlaban ir apdraudēta bērnu audzināšana. I. Viņķele uzskata, ka minētie likuma papildinājumi par dažādu materiālu aizliegumu skolās ir balstīti uz aplamiem pamatojumiem, kas veikti, interpretējot atsevišķus materiālus.

Deputāte savā Twitter kontā norāda, ka aizliegums attiektos arī uz Papardes zieda izplatītajiem materiāliem.