PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8441.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, ar kuriem iecerēts noteikt, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu.

Tikumiskajai audzināšanai jāatbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Tajā pašā laikā deputāti noraidīja priekšlikumu, kas paredzēja izglītības iestādēs aizliegt tādu mācību līdzekļu un citu materiālu izmantošanu vai izplatīšanu, kuri var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko attīstību.

Tādējādi tika atbalstīta daļa no deputātes Jūlijas Stepaņenko sākotnēji iesniegtajā priekšlikumā paustās idejas.

J. Stepaņenko piedāvāja Izglītības likumā iekļaut pantu "Izglītība un tikumība", kurā tiktu noteikts, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kura atbilst Latvijas Republikas Satversmes 110.pantā ietvertajām aizsargātajām un atbalstāmajām vērtībām, kā arī būtu paredzēts, ka mācību līdzekļu un citu materiālu, kuri var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību, izmantošana un izplatīšana izglītības iestādēs ir aizliegta.

Priekšlikums izraisīja plašas diskusijas. Kritiku tam veltīja biedrība Papardes zieds, uzsverot, ka, aizliedzot skolās izmantot mācību materiālus, kas "negatīvi ietekmē tikumību", vairāki politiskie spēki tikumības vārdā vēlas vērsties pret pedagogu un skolēnu brīvību. Pret izmaiņām iestājās arī izglītības ministre Mārīte Seile. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs kritizēja, ka ar grozījumiem tieši tiek kopētas Krievijas ideoloģiskās nostādnes, informē ziņu aģentūra LETA.

Savukārt Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Latvijas Pareizticīgās baznīcas Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs un Latvijas baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis atklātā vēstulē aicina Saeimas deputātus balsot "par" grozījumiem Izglītības likumā.

Organizācija Cenzūrai nē! bija sagatavojusi petīciju, kurā aicināja Saeimu nevirzīt tālāk J. Stepaņenko ideju Izglītības likumā iekļaut neskaidro aizliegumu izglītības iestādēs izplatīt un izmantot materiālus, kuri "var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību".

Organizācija uzskata, ka ar šiem likuma grozījumiem tiek pausta neuzticība izglītības iestāžu vadītājiem un pedagogiem. Viņasprāt, likuma grozījumi tiek pieļauti, pamatojot to ar atsevišķu deputātu personiskajām iedomām un bailēm, nevis ar zinātniskiem pētījumiem, kuros tiktu pierādīta noteiktu mācību materiālu neatbilstība skolēnu psiholoģiskajai sagatavotībai. Tā vērš uzmanību, ka grozījumus neatbalsta arī Izglītības un zinātnes ministrija.

Nav saprotams, pēc kādiem kritērijiem turpmāk plāno realizēt mācību līdzekļu izvērtējumu atbilstoši tikumības standartiem, kas par to būs atbildīgs un kā tiks organizēts materiālu izvērtējums Valsts izglītības satura centrā, teikts petīcijā. Domubiedru grupa atgādina, ka jau patlaban nedrīkst izmantot tādus mācību līdzekļus un citus materiālus, kas ir pretrunā ar Satversmi, likumiem un citiem normatīvajiem aktiem. Turklāt par to jau ir atbildīgs pedagogs, kas sagatavo mācību materiālus skolēniem.

Savukārt J. Stepaņenko publiskā paziņojumā noraidīja "tikumības grozījumiem" veltīto kritiku. Politiķe uzskata, ka pašlaik bērniem, kuri vēl pat nav aizdomājušies par fizisko tuvību, stāsta par slimībām, kuras var iegūt dzimumceļā, un sekss tiek pasniegts kā augstākais attiecību punkts. Bērniem ar nenobriedušu prātu, kuri meklē savu identitāti, tiekot stāstīts par iespēju izvēlēties viendzimuma attiecības.