PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

11356.jpeg
Foto: LIKTA / Publicitātes foto.
E-prasmju nedēļā trešdien, 29.martā, no plkst. 10.00 līdz 11.30 kompetences centrā "Lielvārds" UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) rīkos diskusiju.

Vebinārā par personības attīstību digitālajā laikmetā eksperti runās par medijpratību kā priekšnoteikumu izglītībai ilgtspējīgai attīstībai, kas aicina mācīties pārveidot.

Diskusijā tiks apkopoti priekšlikumi un sniegti padomi Latvijas skolotājiem, tālākizglītotājiem, pasniedzējiem u.c. izglītotājiem, kurus ņemt vērā, mācot un mācoties 21. gadsimtā.

“21. gadsimta digitālās kultūras uzplaukums rada aizvien jaunus izaicinājumus ikviena spējai pielāgoties pārmaiņām, uzturoties gan virtuālajā, gan reālajā pasaulē. Tehnoloģijas sniedz plašas iespējas informācijas pieejamībā un zināšanu bagātināšanā, bet tajā pašā laikā var radīt arī draudus privātumam, ietekmēt cilvēka pašapziņu, personības izaugsmi, lēmumu pieņemšanas procesu un līdz ar to arī izvēļu izdarīšanu dzīvē," stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, kura būs arī vebināra moderatore.

Šobrīd pētījumi par medijpratību, informācijpratību, digitālo pratību un mediju lietošanas paradumiem kļūst aizvien aktuālāki, jo tie dod ieskatu situācijas dinamikā un piedāvā iespējamos risinājumus. Arī UNESCO pasaulē aktīvi skaidro medijpratības un informācijpratības konceptu, uzsverot, ka šīs kompetences dod iespēju izprast informācijas sniedzēju funkcijas un kritiski izvērtēt ziņu sniegto saturu. Medijpratība un informācijpratība rosina domāt ne vien par plašsaziņas līdzekļu, bet arī par cita veida informācijas avotu, īpaši sociālo mediju un reklāmas industriju, ietekmi uz jaunu cilvēku identitātes veidošanu, informē Liene Krīvena, UNESCO LNK konsultante.

Vebinārā piedalīsies:

  • Zanda Rubene, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore,
  • Aija Tūna, Izglītības un jauniešu projekta vadītāja Latvijas valsts simtgades birojā,
  • Guna Spurava, Latvijas Universitātes UNESCO Medijpratības katedras vadītāja,
  • Ineta Upeniece, Valsts izglītības satura centra Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītāja,
  • Liene Valdmane, Valsts izglītības satura centra vecākā eksperte, Drošāka interneta centra izglītības darba vadītāja,
  • Andris Gribusts, izglītības uzņēmuma "Lielvārds" kompetences centra vadītājs.

Vebināram ikviens aicināts sekot līdzi tiešsaistē.