PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

10828.jpeg
Foto: highwaystarz / 123RF
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) projektā “Sporto visa klase” tiek veikts vēl nebijis divus mēnešus ilgs fizisko aktivitāšu eksperiments. 

Tā mērķis ir noskaidrot, cik aktīvi bērni ir ikdienā un vai modernās tehnoloģijas var pamudināt viņus kustīgākam dzīvesveidam.

Pasaules Veselības organizācija iesaka ik dienu nostaigāt vismaz 10 000 soļus. Lai noskaidrotu, vai Latvijas skolēni un viņu vecāki izpilda šo fizisko aktivitāšu minimumu, tiks veiks eksperiments, nodrošinot viņus ar Garmin viedaprocēm. Tās uzskaitīs eksperimentu dalībnieku nostaigātos soļus, uzkāptos stāvus, pieveikto attālumu, kā arī piefiksēs pulsu. "Sporto visa klase" eksperimentā piedalās Jelgavas 4. vidusskolas skolēni no dažādām klasēm, kā arī viņu vecāki, informē Mārtiņš Mālmeisters, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) preses sekretārs.

“"Sporto visa klase" iniciatīvas mērķis ir motivēt skolēnus veselīgam dzīvesveidam, jo fiziskās aktivitātes nodrošina bērnu organisma attīstību, pasargā no slimībām un paaugstina mācīšanās spējas. Gudri izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, tās var palīdzēt vecākiem sekot līdzi savu bērnu fiziskajai attīstībai un arī veicināt skolēnu motivāciju aktīvam dzīves veidam. Ar nepacietību gaidu eksperimenta rezultātus, lai redzētu, cik mūsdienu jaunatne un viņu vecāki ir aktīvi ikdienā,” izsakās Olimpiskais vicečempions un "Sporto visa klase" projekta idejas autors Žoržs Tikmers.

LOK iniciatīva "Sporto visa klase" notiek jau trešo gadu un tā piesaistījusi jau gandrīz trīs tūkstošus dalībnieku no 103 skolām. Jelgavas 4. vidusskola ir viena no šī projekta aktīvākajām mācību iestādēm, tādēļ eksperimenta dalībnieki tika izraudzīti no šīs skolas.

Eksperimenta ietvaros viedaproces saņems pavisam 30 audzēkņi no 3., 5., 9., un 12. klases, kā arī desmit bērnu vecāki. Eksperimenta laikā iegūtie dati ļaus uzzināt ne tikai to, kā atšķiras dažādu vecuma bērnu sportisko aktivitāšu līmenis, bet arī noskaidrot, kā tas mainās, pieaugot vecumam. Fizisko aktivitāšu eksperiments norisināsies astoņas nedēļas. Dati tiks analizēti apkopotā veidā, un ar eksperimenta rezultātiem plašāka sabiedrība varēs iepazīties februārī.

Eksperimenta atklāšanas pasākumā tā dalībnieki ne tikai saņēma un izmēģināja viedaproces, bet aizvadīja arī aktīvu olimpisko treniņu kopā ar godalgoto pludmales volejbolistu Mārtiņu Pļaviņu. Tāpat jauniešiem bija iespēja pārbaudīt savus spēkus vairākās olimpiskajās disciplīnās un labot Olimpiskos rekordus - tiesa gan, piemēram, 197 kg smago svaru stieni, kuru svarcēlāja Rebeka Koha pacēla Olimpiskajās spēlēs, jelgavnieki varēja pieveikt tikai kopīgiem spēkiem.