PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Ekspluatācijā nodota Vides izglītības un informācijas centra ēka Nacionālajā botāniskajā dārzā
Ekspluatācijā nodota Vides izglītības un informācijas centra ēka Nacionālajā botāniskajā dārzā
Foto: Nacionālais botāniskais dārzs
2021.gada 26.novembrī Būvniecības valsts kontroles birojs pieņēmis ekspluatācijā Vides izglītības un informācijas centra – augu valstības “Botania” ēku Nacionālajā botāniskajā dārzā.

“Nacionālā botāniskā dārza darbinieki par šādu centru sapņoja jau sen, taču šim sapnim izdevās pietuvoties vien aizvadītā gada beigās - ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstu. Jāsaka, ka vislielākais izaicinājums nebija pati celtniecība, bet gan spēja salāgot mūsu sapņus un plānus ar straujo būvniecības izmaksu pieaugumu aizvadītā gada laikā,” par Vides izglītības un informācijas centra tapšanu stāsta Nacionālā botāniskā dārza direktora p.i. Artis Vītiņš.

Vides izglītības un informācijas centra – augu valstības “Botania” būvniecība tika uzsākta 2020. gada nogalē. 2021. gada pavasarī, ievērojot pandēmijas ierobežojumus, centra pamatos tika iemūrēts vēstījums nākamajām paaudzēm. Līdz ar pirmajiem pavasara saules stariem ēkas spāres rotāja spāru vainags. Pašlaik, kad bijušās administrācijas ēkas un vecā siltumnīcu kompleksa vietā slejas jaunas ēkas, uzsākts darbs pie ekspozīcijas iepirkuma izsludināšanas.

Paredzēts, ka Vides izglītības centrā divos stāvos tiks izvietota interaktīva ekspozīcija, kurā būs aplūkotas vairāk nekā simts tēmas par augu dzīvi no saknes līdz pat auglim. Aizraujošā veidā – ar pasakām un spēlēm, elektroniskiem stendiem, vitrīnām un projekcijām – ikviens varēs uzzināt jaunas, kā arī atsaukt atmiņā piemirstas lietas par noslēpumaino un brīnumaino augu dzīvi. Savukārt divās mūsdienīgi iekārtotās mācību klasēs būs iespējams paplašināti apgūt dabas zinību izglītības programmu un piedalīties ar botāniku saistītās meistarklasēs - izziņas procesā pētīt, preparēt un salīdzināt. Nacionālā botāniskā dārza speciālisti iecerējuši, ka jaunajā Vides izglītības centrā interesanti un izzinoši pavadīt laiku varēs ikviens interesents, t.sk. skolēni, studenti un ģimenes ar bērniem.

Vides izglītības un informācijas centra būvniecību realizēja celtniecības uzņēmums SIA “Ekoteh būve”. Finansējumu nodrošināja projekts Nr.5.4.2.2/17/I/002 “Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālās nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru”, kas tika realizēts ar Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atbalstu. Projekta mērķis ir attīstīt valsts vides monitoringa un kontroles sistēmu, pilnveidojot atbildīgo iestāžu tehnisko nodrošinājumu, kā arī veicināt sabiedrības līdzdalību vides pārvaldībā, modernizējot nacionālas nozīmes vides izglītības un informācijas centrus un īstenojot sabiedrības iesaistes pasākumus.

Plānots, ka Vides izglītības centrs “Botania” Nacionālajā botāniskajā dārzā apmeklētājiem durvis vērs 2022. gada nogalē.