PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

9715.jpeg
Foto: ababaka / 123RF
Organizācija "Junior Achievement Latvija" (JAL) rosina Ēnu dienu iekļaut vispārējās izglītības mācību saturā, lai izglītības sistēmu tuvinātu darba devējiem.

Viena no būtiskākajām problēmām, kāpēc jaunieši neizvēlas apgūt inženiertehniskās specialitātes, ir tā, ka jauniešiem trūkst informācijas un praktiskā skatījuma par to, kādas profesijas un iespējas piedāvā inženierzinātnes, secināja organizācijā. Līdz ar to jau tuvākajā laikā biedrība veiks nākamos soļus, lai šī iniciatīva nonāktu izglītības ministra dienaskārtībā tālākai virzībai.

Organizācijā uzsver, ka IKT nozares speciālistu un inženieru iztrūkums 2020.gadā būs jau 20 000 darbinieku. Vērtējot šī gada Ēnu dienas rezultātus, var gūt apstiprinājumu šādām prognozēm, jo populārākās Ēnu dienas profesijas bija stjuarti, mākslinieki, radio diktori. Starp tām nav atrodamas inženierzinātnes. JAL katru gadu organizētajā Ēnu dienā piedalās arī arvien vairāk skolēnu un darba devēju, taču, piemēram, vidusskolu grupā procentuālais “ēnotāju” skaits attiecībā pret kopējo skolēnu skaitu valstī ir neliels, informē ziņu aģentūra LETA.

JAL valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns uzskata, ka pašreizējai vispārējās izglītības sistēmai nav ciešas saiknes ar reālajām darbavietām - darba devējiem nav iespējas pietiekoši iesaistīties jauno speciālistu apmācībā jau skolas solā. Lai skolēns izdarītu savu izvēli par labu īstajai profesijai, tam jau skolas laikā ir jāpārredz savas dzīves “spēles laukums”, tostarp arī iespējamā profesionālā karjera, pārliecināts J.Krievāns.

"Skola ir jāsasaista ar dzīvi, un Ēnu diena ir iespēja vismaz vienu dienu gadā ielūkoties interesējošās profesijas darba ikdienā un izdarīt pamatotu izvēli," sacīja J.Krievāns.