PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

12015.jpeg
Foto: httpwww.123rf.comprofile_ocusfocus' 123RF Stock Photoa
Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte parakstījis likumprojektu par bezmaksas izglītību visās valsts universitātēs un koledžās.

Prezidenta padomnieki brīdinājuši, ka valsts to nevar atļauties.

R.Duterte uzskata, ka ilgtermiņa ieguvumi no šī likuma atsvērs īstermiņa budžeta problēmas, ko tas radīs, paziņoja prezidenta pārstāvis, piebilstot, ka bezmaksas izglītība valsts universitātēs un koledžās ir viens no prezidenta sociālās attīstības stūrakmeņiem.

Ekonomikas nozares amatpersonas aicināja R.Duterti neparakstīt likumprojektu, norādot, ka tas izmaksās valstij 100 miljardus peso (1,68 miljardus eiro) gadā un nāks par labu studentiem, kas jau tā ir labi nodrošināti.

Prezidenta pārstāvis norādīja, ka tagad, pēc likuma parakstīšanas, visiem ir jāsadarbojas, lai atrisinātu finansiālo pusi.

Kongresmenis Salvadors Belaro, kurš bija viens no likumprojekta autoriem, brīdināja, ka programmas finansēšana līdz 2022.gadam varētu izmaksāt aptuveni 500 miljardus peso (8,39 miljardus eiro), informē aģentūra LETA.

Filipīnās ir 114 valsts universitātes un koledžas. R.Dutertes ierosinātajā budžetā 2018.gadam šīm mācību iestādēm piešķirti 64,6 miljardi peso (1,04 miljardi eiro). Izglītības kopējais budžets ir 691,1 miljards peso (11,6 miljardi eiro).