PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Fizikas komandu olimpiāde jau ceturto gadu pulcēs skolēnus no visas Latvija
Fizikas komandu olimpiāde jau ceturto gadu pulcēs skolēnus no visas Latvija
Foto: Fizikas komandu olimpiāde
Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un RTU inženierzinātņu vidusskolas absolventi un skolēni rīkos ceturto Fizikas komandu olimpiādi, kas norisināsies 2023. gada 15. janvārī un pulcēs 8.-12. klašu skolēnus no visas Latvijas. Arī šoreiz tehnoloģiju uzņēmums Tet turpinās atbalstīt olimpiādes norisi, lai sekmētu tās izaugsmi. Starp atbalstītājiem arī Cietvielu fizikas institūts, Latvenergo, VISC, Lemona, LETERA, ARGUS un citi tehnoloģiju uzņēmumi.

Jauniešu interese par fiziku kļūst ar arvien lielāka, ko apliecina olimpiādes dalībnieku skaits, kas ar katru gadu turpina palielināties. 2021./2022. mācību gadā olimpiādē piedalījās vairāk nekā 450 skolēni no visas Latvijas un tika pārstāvētas 104 komandas. Šogad, atšķirībā no iepriekšēja gada, kad pirmā olimpiādes kārta norisinājās attālināti, olimpiādi  plānots rīkot klātienē vairākās Latvijas vietās vienlaicīgi – Rīgā, Daugavpilī un Valmierā, kas padarīs to pieejamāku un piesaistīs vairāk interesentus.

Lai sekmētu olimpiādes attīstību un veicinātu lielāku jauniešu interesi par eksakto zināti, tehnoloģiju uzņēmums Tet jau otro gadu pēc kārtas atbalsta Fizikas komandu olimpiādes norisi. “Vēlamies, lai Latvijā būtu ne tikai gudrāka sabiedrība, bet arī spējīgi un talantīgi profesionāļi, tāpēc svarīgi stiprināt skolēnu eksaktās zināšanas un veicināt lielāku jauniešu interesi par dabas zinātņu un tehnoloģiju  tēmām. Eksaktā zinātne, tai skaitā arī fizika attīsta izpratni par tehnoloģijām, veicina analītisko domāšanu un attīsta radošumu, kā arī citas svarīgas prasmes, kas noderēs nākotnes darbiniekam tehnoloģiju jomā un ļaus radīt jaunus, vērtīgus un ilgtspējīgus risinājums,” saka Uldis Tatarčuks galvenais izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs.

DSC_0430.JPG

Ideja par olimpiādes veidošanu Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēniem radās pirms četriem gadiem, iedvesmojoties no matemātikas komandu olimpiādes “Atvērtās kopa”. “Mums ļoti patika “Atvērtās kopas” olimpiādes formāts, un Latvijā līdz šim nav bijusi tamlīdzīga komandu olimpiāde fizikā, tāpēc izdomājām izveidot savu. Tādējādi, aktīvi sākām veidot uzdevumus un gatavoties olimpiādei. Mēs paši esam piedalījušies starptautiskajās fizikas olimpiādēs un izcīnījuši tajās godalgotas vietas. Olimpiādes mērķis ir pārbaudīt dalībnieku fizikas zināšanas, kas būs noderīgas, lai piedalītos valsts olimpiādē, kā arī motivēt skolēnus iepazīt fizikas zināšanas padziļināti. Olimpiāde ir pasākums, kur iemācīties, ko jaunu, novērtēt savas zināšanas un labi pavadīt laiku kopā ar savu komandu,” atklāj Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas absolvents un galvenais olimpiādes organizators Jānis Pudāns.

Olimpiādes dalībniekiem būs jārisina paaugstinātas grūtības fizikas uzdevumi, kā arī laboratorijas darbs un demonstrējumus, kas pārbaudīs skolēnu spējas strādāt komandā un demonstrēt prasmes un zināšanas fizikā. Skolēni savu dalību Fizikas komandu olimpiādē var pieteikt līdz 2023. gada 6. janvārim, aizpildot reģistrēšanās formu mājaslapā.  

DSC_0395.JPG