PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9578.jpeg
Foto: fotostudiod3x / 123RF
Marta sākumā pabeigs izskatīt priekšlikumus likumprojektam par izdienas pensijām speciālās izglītības, sporta un pirmsskolas skolotājiem. 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti, izskatot šo likumprojektu otrajā lasījumā, vēl nepieņēma lēmumu par vairākiem priekšlikumiem un aicināja iesaistītās ministrijas kopā ar parlamenta Juridisko biroju sagatavot piedāvājumu iespējamiem risinājumiem. Šie priekšlikumi saistīti ar to, ka nepieciešams precizēt pensiju aprēķināšanas kārtību, kā arī iespējamiem ieturējumiem no izdienas pensijām un citiem jautājumiem, informē ziņu aģentūra LETA.

Sociālo un darba lietu komisija plāno atgriezties pie šī likumprojekta 9.martā, kad arī varētu noslēgt darbu pie tā izvērtēšanas otrajā lasījumā, sacīja komisijas vadītāja Aija Barča. Pēc tam deputātiem šis likumprojekts vēl būs jāskata trešajā lasījumā.

Pirmajā lasījumā atbalstītā likumprojekta redakcija paredzēja, ka izdienas pensiju varēs saņemt minēto jomu pedagogi, kas būs sasnieguši 60 gadu vecumu, kuru izdienas stāžs nebūs mazāks par 30 gadiem un kuri no izdienas pensijas piešķiršanas brīža nestrādās attiecīgajā amatā. Uz izdienas pensiju nebūs tiesību personai, kura sasniegusi vecuma pensijas piešķiršanai noteikto vecumu.

No visiem pedagogu amatiem speciālās izglītības skolotājiem, sporta skolotājiem un pirmsskolas izglītības skolotājiem visvairāk būtu nepieciešamas tiesības pieprasīt izdienas pensiju pēc noteikta laika nostrādāšanas, norāda likumprojekta autori. Šo skolotāju darbs notiek tiešā kontaktā ar bērniem, kas pēc noteikta laika rada izdegšanas sindromu un saistīts ar profesionālo spēju zudumu. Tā rezultātā skolotājs nav spējīgs kvalitatīvi strādāt, teikts likumprojekta anotācijā.