PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

11060.jpeg
Foto: ilona75 / 123RF
Gripas dēļ Jelgavas slimnīcā noteikta karantīna, bet izglītības un kultūras iestādēs ierobežota pasākumu rīkošana. 

Monitoringa dati liecina, ka saslimstības līmenis ar gripu Jelgavā pārsniedzis epidemioloģisko slieksni - reģistrēti 533 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju.

Vakar, 24.janvārī, sasauktā Jelgavas domes pretepidēmiskā komisija nolēmusi, ka, pamatojoties uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegto atzinumu par gripas saslimstības līmeni Jelgavā, pašvaldībā stājas spēkā rīkojuma "Par gripas un citu aktuālo augšējo elpošanas ceļu infekcijas slimību profilaksi" 3.punkts. Tas paredz stacionārajām ārstniecības iestādēm ierobežot apmeklētāju plūsmu pie pacientiem. Jelgavas slimnīcā noteikta karantīna, informē aģentūra LETA.

Savukārt Jelgavas izglītības pārvaldei, pašvaldības un valsts izglītības iestādēm jāpievērš pastiprināta uzmanība iestādes darbinieku un skolēnu veselības stāvoklim, nepieļaujot ar gripu saslimušo atrašanos izglītības iestādē. Tāpat izglītības iestādēm katru dienu jāsniedz informācija par iestāžu apmeklētību. Ja apmeklētība sasniedz 60% no skolēnu skaita, izglītības iestādes vadītājam jānosaka karantīnas pasākumi. Pašvaldības apkopotā informācija liecina, ka Jelgavā pirmsskolas izglītības un mācību iestādēs nodarbības patlaban neapmeklē ap 20% audzēkņu.

Izglītības, kultūras un interešu izglītības iestādēm rīkojums nosaka ierobežot ārpusklases un citus pasākumus un neplānot jaunus, ja tie notiek slēgtās telpās un saistīti ar vairāk nekā 50 dalībnieku pulcēšanos vienuviet.

Arī Daugavpils vicemērs Jānis Dukšinskis  izdevis rīkojumu par karantīnas noteikšanu pilsētas izglītības iestādēs, ārstniecības un sociālajās iestādēs, šodien informē LETA.

Vecāki aicināti būt atbildīgi, izvērtēt situāciju un nelaist bērnus uz bērnudārzu, skolu, interešu izglītības nodarbībām, ja ir aizdomas par saslimšanu.

17.janvārī SPKC valstī izziņojis gripas epidēmijas sākumu.

Lai gripas epidēmijas laikā nesaslimtu ar gripu, SPKC epidemiologi iesaka:

  • ģērbties atbilstoši laika apstākļiem;
  • censties pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku;
  • vēdināt telpas un mitrināt iekštelpu gaisu, bieži uzkopt telpas, izmantojot sadzīvē lietojamos mazgāšanas līdzekļus;
  • rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā;
  • izvairīties no pieskaršanās acīm, degunam un mutei ar nemazgātām rokām;
  • pārliecināties, ka arī bērni bieži un rūpīgi mazgā rokas;
  • auduma kabatlakata vietā izmantot vienreizlietojamas salvetes, pēc lietošanas (deguna šņaukšanas, šķaudīšanas vai klepus) tās izmest un nomazgāt rokas;
  • nelietot kopīgus traukus (glāzes, karotes) un higiēnas priekšmetus;