PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

12207.jpeg
Foto: 123RF
29.septembrī 11 Latvijas pilsētās notiks ikgadējie Zinātnieku nakts pasākumi.

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā notiks Rīgā, Salaspilī, Jūrmalā, Jelgavā, Dobelē, Cēsīs, Valmierā, Ventspilī, Liepājā, Rēzeknē un Daugavpilī. 

Tās būs veltītas inovācijām zinātnē un ikdienā, savas durvis apmeklētājiem vērs Latvijas augstskolas, zinātniskie institūti, muzeji un iestādes vairāk nekā 30 norises vietās.

Aicinām bērnus, skolēnus un vecākus, jauniešus, studentus, seniorus un citus interesentus izmantot iespēju ielūkoties interesantajā un aizraujošajā zinātnieka dzīvē un no jauna atklāt lietas, bez kurām mūsu ikdienas dzīve šodien vairs nav iedomājama un kuras mums ir pieejamas, pateicoties zinātnes sasniegumiem un inovācijām. 

Apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijās uz laboratorijām, piedalīties eksperimentos un pētnieciskajās darbnīcās, iesaistīties diskusijās ar zinātniekiem, kā arī iepazīt dažādas inovatīvas tehnoloģijas, kā, piemēram, 3D pildspalvas Rīgas Tehniskajā universitātē un robotus un dronus Transporta un sakaru institūtā. Interesenti varēs izmēģināt hidraulisko sistēmu spēku Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejā. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātē apmeklētāji varēs iemēģināt roku uz 3D zobārstniecības iekārtām. Latvijas Lauksaimniecības universitātē apskatei būs pieejams virtuālās realitātes aprīkojums, Ventspils Augstskola iepazīstinās apmeklētājus ar kosmosa ārēm, Daugavpils Universitētē varēs uzzināt ūdenstilpņu noslēpumus, kā arī apmeklēt observatoriju un iepazīt zvaigznes. Plaša zinātnes aktivitāšu programma un muzikālās performances sagaida arī Cēsu Vecā alus brūža apmeklētājus.

Zinātnieku nakts ir Eiropas mēroga pasākumus, kas veltīts populārzinātnei un saistošai zināšanu ieguvei. To rīko katru gadu septembra pēdējā piektdienā. Tajā piedalās vairāk nekā 30 valstis un vairāk nekā 300 pilsētas. Latvijā Zinātnieku nakti organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem.

Vairāk par Zinātnieku nakts aktivitātēm uzzini mājaslapā.

Peonija.