PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

blond-hair-board-desk-1181534.jpg
Foto: Pexels
Kustības "Iespējamā misija" turpināšanai trūkstošo naudu tās īstenotāji cer saņemt no valsts, vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

"Iespējamā misija", kas jau desmito gadu gatavo jaunos skolotājus, apturējusi jaunu dalībnieku uzņemšanu, jo trūkst aptuveni 93 000 eiro programmas turpināšanai.

Programmas direktore Edīte Millere laikrakstam uzsvērusi, ka šobrīd visas cerības esot uz valdības atbalstu, tomēr skaidras atbildes vēl nav. Sarunas ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par šo jautājumu esot notikušas jau iepriekš un ir plānotas arī šodien, viņa teica.

Izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska preses sekretārs Mārtiņš Langrāts laikrakstam apliecināja, ka IZM ir informēta par situāciju un programmai trūkstošo līdzekļu apjomu, un tiek meklēts risinājums. Tuvākajā laikā esot plānots aktualizēt šo jautājumu Ministru kabinetā, lai jau šoruden varētu uzņemt jaunus dalībniekus, neradot pārrāvumu programmas darbībā.

E.Millere norādīja, ka nodokļu reformas dēļ uzņēmēji vairs neesot tik motivēti ziedot, tomēr tieši tas ir šīs iniciatīvas finansējuma avots. Ja iepriekš komersants ziedojot saņēma ieņēmuma nodokļa atvieglojumus 85% apjomā no dāvinātās summas, tad šobrīd, ja uzņēmums visu peļņu iegulda savā attīstībā, tam nav jāmaksā nodoklis. Tāpēc zūd labdarības motivācija, summas sarūk, līdz ar to ir apdraudēta tālāka programmas pastāvēšana, viņa skaidroja.

Tas arī licis atlikt 16 jauno dalībnieku uzņemšanu. Vienlaikus darbs ar iepriekšējā gadā uzņemtajiem 20 jaunajiem pedagogiem tiek turpināts, informē aģentūra LETA.

Pēc viņas paustā, lai nodrošinātu viena cilvēka dalību programmā, gadā ir nepieciešami 5000 eiro. Šī summa tiek tērēta gan intensīvās mācību programmas, tostarp pedagoģijas pamatprasmju, apguvei, gan stipendijām (200 eiro mēnesī), ko misijas dalībnieki, kas pamatā ir augstskolu pēdējo kursu studenti, saņem vēl papildus pie algas skolā.