PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9226.jpeg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja.
Izglītības darbinieku vadzis ir pilns un pedagogiem, kā arī zinātniekiem neatliek nekas cits, kā par savām problēmām un eksistenci atgādināt ar streiku.

Tā uzskata bijusī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Latvijas Universitātes prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā Ina Druviete ziņu aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban "atrodas barikāžu otrā pusē". Viņa pauda nožēlu, ka valsts politika attiecībā uz izglītību un zinātni "bija tieši šāda" un tādēļ pedagogu lēmums par streiku ir saprotams.

"Tas ir vēl pēdējais mēģinājums ietekmēt finansējuma sadali nākamā gada budžetā," sacīja I.Druviete.

Bijušajai ministrei patlaban grūti spriest par to, vai ar streiku tiešām izdosies kaut ko panākt, tomēr viņa uzskata, ka sektora lēmumam būtu jākalpo kā nopietnam signālam visiem valdības pārstāvjiem.

Vērtējot situāciju ar jauno pedagogu darba samaksas modeli, kura izstrāde sākta, kad I.Druviete bija ministre, viņa norādīja, ka, viņasprāt, darbs pie modeļa bija sācies daudz veiksmīgāk, nekā tas turpinājās aizvadītajā gadā.

"Uzskatu, ka toreiz tikām pietiekami tālu. Kāpēc pēdējā gada laikā situācija ir mainījusies, nav skaidrs," sacīja I.Druviete.

Tomēr viņa uzsvēra, ka jaunais algu modelis nav vienīgais streika cēlonis.

Jautāta par to, vai viņa kā augstskolas profesore pati piedalīsies streikā, I. Druviete skaidroja, ka piektdienās, kad arī paredzēts streiks, viņai nenotiek lekcijas, līdz ar to aktīvu dalību streikā viņa neveiks. Tomēr, runājot ar kolēģiem, tapis skaidrs, ka universitātes darbinieki ir gatavi piedalīties streikā, norādīja I.Druviete.