PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9581.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Paradoksāli, ka tehnoloģiju laikmetā samazinās sabiedrības kopējais zināšanu līmenis fizikā, ķīmijā, bioloģijā un matemātikā. 

Līdz ar to dabaszinātņu un matemātikas mācīšana skolās jāveicina un jāstiprina, uzrunājot "Ekselences balvas" pasniegšanas ceremonijas dalībniekus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Kā ziņu aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, I.Mūrniece kā negatīvu novērtēja faktu, ka Latvijā ir relatīvi maz pamatskolēnu ar labiem un izciliem sasniegumiem matemātikā un dabaszinātnēs.

Zems zināšanu līmenis dabaszinātnēs apdraud ekonomiku, un tas nozīmē to, ka var tikt bremzēts nozīmīgu pētījumu process, nebūs jaunu atklājumu un netiks rasti jauni risinājumi. "Arī Latvijas izcilajiem sasniegumiem zinātnē, un tādi mums ir - it īpaši ķīmijā, farmācijas jomā un arī fizikā -, kādā brīdī var pietrūkt turpinātāju pētnieku darbam. Tas var būtiski kavēt mūsu valsts mērķu sasniegšanu zinātnē, tehnoloģiju un citās jomās," klātesošajiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece īpaši pateicās Latvijas Universitātei (LU), kas sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, LU Fondu un mecenātiem godina izcilus skolotājus, kuri mācību stundas eksaktajos mācību priekšmetos prot vadīt mūsdienīgi.

Pateicoties labākajiem bioloģijas, fizikas, ķīmijas un matemātikas skolotājiem par augsto profesionalitāti, I.Mūrniece atzina, ka viņus raksturo talants, aizrautība un dziļa ieinteresētība. "Šeit nav nejauši nokļuvušo. Jūsu darbu pirms uzvarētāju noteikšanas rūpīgi vētīja, vēroja, kā jūs strādājat, vērtēja, cik liels ir jūsu audzēkņu guvums. Un tieši par to, ka jūs, radoši un progresīvi strādājot, savus labākos rezultātus esat palīdzējuši sasniegt katram skolēnam klasē, es jums izsaku visdziļāko pateicību," sacīja politiķe.

"Ekselences balva" apliecina, ka izcili, mūsdienīgi un aizrautīgi skolotāji nāk no jebkura Latvijas reģiona - Vidzemes, Kurzemes, Zemgales un vitālās Latgales. Izcilība ir visur, un talanti aug un tiek audzināti visur Latvijā, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

"Ekselences balvas" mērķis ir ar plašu Latvijas sabiedrības, tostarp uzņēmēju, atbalstu sekmēt dabaszinātņu un matemātikas izglītības reformas ilgtspēju, popularizējot profesionālu un inovatīvu skolotāju darbu mācību stundā.

"Ekselences balvas" pasniedz jau piekto gadu. Balvu piešķir četriem ķīmijas, bioloģijas, fizikas un matemātikas skolotājiem, kuri starp citiem balvas pretendentiem sevi pierādījuši kā profesionālākie. Pretendentus balvai izvirza skolu vadība, pašvaldības, augstskolas, uzņēmumi, asociācijas, kā arī citas institūcijas.