PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

Izglābt pasauli un dzīvot laimīgi: Sarunu festivāls LAMPA piedāvā vērtīgas sarunas jauniešiem
Izglābt pasauli un dzīvot laimīgi: Sarunu festivāls LAMPA piedāvā vērtīgas sarunas jauniešiem
Foto: Juris Ross
Kā ierasts, Sarunu festivālā LAMPA arī šogad īpaša programma tiek veidota bērniem un jauniešiem, turklāt tajā gaidāmi jaunumi. LAMPAS pasākumi gados jaunākajai auditorijai meklēs atbildes uz svarīgiem jautājumiem, kā veidot izpratni par ilgtspējību, zaļu dzīvesveidu un katra indivīda lomu un līdzdalību vides aizsardzībā un kā justies laimīgam ar dažādām dzīves izvēlēm. Jauniešu programma festivāla ietvaros būs skatāma 2., 3. un 4. septembrī gan tiešraidēs festivāla mājaslapā, gan daļēji arī klātienē LAMPAS studijā Rīgā, Splendid Palace telpās.

2. un 3. septembrī pievienoties festivāla diskusijām jauniešus aicina skatuve Īssavienojums, kuras saturu sadarbībā ar festivālu veido paši jaunieši. Tie būs pieci pasākumi, kas skatāmi gan tiešraidē, gan klātienē Splendid Palace studijā Rīgā. Vai jauniešiem pietiek interesanta, izglītojoša satura par politiku un tās aktualitātēm sociālajos medijos un skolās? Kāpēc Latvijas teātros ir tik maz jauniešiem saistoša repertuāra? Kā palīdzēt draugam, kurš saskaries ar garīgās veselības problēmām? Un vai mēs protam pieņemt dzīves sniegtās iespējas? Kā ar tiesībām – vai tās Latvijā ir taisnīgas un vienādas visiem? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes saistošās diskusijās meklēs aktīvisti no jauniešu vidus sadarbībā ar dažādu jomu ekspertiem, Fondu atvērtai sabiedrībai DOTS un British Council pārstāvniecību Latvijā. Vairāk par jauniešu programmas notikumiem uzzini festivāla mājaslapā.

Savukārt 4. septembrī pirmo reizi LAMPAS vēsturē Swedbank pieteiks jaunu – šogad virtuālu – skatuvi Save the Turtles. Tajā dažādu jomu eksperti dalīsies savā pieredzē un zināšanās, aktualizējot vides un ilgtspējas tēmu 8–14 gadus vecu bērnu auditorijā un četros pasākumos tiešraidēs demonstrējot, kā nelieli ikdienas ieradumi ikvienam no mums palīdz līdzdarboties planētas saglabāšanā. Eksperti atklās, kāda ir finanšu plānošanas ietekme uz vidi un ilgtspēju. Jomas speciālisti digitālas meistarklases formātā runās par to, kā gudri rūpēties par savu skaistumu agrīnā vecumā. Pirmo reizi tiesšaistē būs skatāma populārā izrāde “Plastmasas huligāni”, kas interaktīvā un saistošā veidā parādīs plastmasas atkritumu pārstrādes iespējas ikdienā. Savukārt par to, kāda ir influenceru atbildība par pašu pausto un kā influenceri var ietekmēt sabiedrībai un videi svarīgus procesus, runās klimatam draudzīga dzīvesveida entuziasts un iecienīts jūtūberis Edgars Feščenko. Par šiem notikumiem vairāk uzzini šeit.

Jaunieši varēs ne tikai vērot pasākumus tiešsaistē, bet arī aktīvi iesaistīties interaktīvās diskusijās, līdzdarboties digitālajā meistarklasēs, paust savu viedokli un uzdot jautājumus.

Sarunu festivālu LAMPA šogad varēs piedzīvot, kā ierasts, bez maksas no 2. līdz 5. septembrim tiešsaistē un klātienē. Visus festivāla pasākumus būs iespējams noskatīties tiešraidē jebkurā sev ērtā vietā Latvijā un citviet pasaulē vai kopā skatīšanās vietās. Taču lielu daļu pasākumu būs iespējams apmeklēt klātienē. Tie pārsvarā notiks vairākās studijās Cēsīs, Rīgā un Rēzeknē.

Lai neapjuktu plašajā LAMPAS piedāvājumā un nepalaistu garām kāroto notikumu, ikvienam ir iespēja izveidot savu programmu, izmantojot festivāla mājaslapā pieejamo rīku “Mana programma”.

Vairāk informācijas par festivāla norisi, tā programmu un kopā skatīšanās vietām ŠEIT.