PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

10187.jpeg
Foto: rawpixel / 123RF
Izglītības un inovāciju attīstībai Latvijā ir liela loma, lai sasniegtu izaicinājumus, ko savās rekomendācijās definējusi Eiropas Komisija (EK).

Tā uzskata EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Forumā "Kā sekmēt pētniecības un augstākās izglītības ieguldījumu izaugsmē un konkurētspējā?" I.Šteinbuka izcēla trīs izaicinājumus, kas ir saskatāmi EK paustajās rekomendācijās. Tie ir darba ražīguma kāpināšana, investīciju klimata uzlabošana un investīciju pieaugums, kā arī darbaspēka piedāvājums. Viņasprāt, izglītībai, pētniecībai un inovācijām ir liela loma šo trīs izaicinājumu risināšanā.

Ļoti nepieciešama ir labāka sadarbība starp uzņēmumiem un augstskolām, jo jau tagad ir skaidri zināms, ka Latvijā ir eksakto zinību ekspertu trūkums. Taču tieši šie cilvēki ir nepieciešami, lai kāpinātu produktivitāti un piesaistītu investīcijas, uzsvēra I.Šteinbuka. "Ārvalstu investori arvien skaļāk atgādina, ka Latvijā ir uzlabojams ne tikai investīciju klimats, bet viņu galvenās bažas ir par to, vai būs pietiekams darbaspēks, ko nodarbināt, attīstot savu uzņēmējdarbību," piebilda EK pārstāvniecības vadītāja.

Turpinot uzsvērt darbaspēka nozīmi, I.Šteinbuka vērsa klātesošo uzmanību, ka tā varētu būt viena no Latvijas priekšrocībām. Ja Latvija nevar konkurēt ar citām valstīm ar darbaspēka zemajām izmaksām, tad tā var konkurēt ar tā augsto kvalitāti. Tomēr, lai to panāktu, ir jānovērš daudzu potenciālo ekspertu aizbraukšana no Latvijas, kā arī jānodrošina augstākās izglītības pieejamība. Tāpat pēc iespējas labāk būtu jāattīsta Eiropas Savienības fondi cilvēkkapitāla attīstīšanai un ir jāveido izcilības centri, informē ziņu aģentūra LETA.

EK rekomendācijas I.Šteinbuka salīdzināja ar gudru padomu, kas visos laikos bijis labākais kapitāls. Turklāt tas ir kapitāls, lai laimīgi un kvalitatīvi dzīvotu savā valstī.