PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9719.jpeg
Foto: anaken2012 / 123RF
Izglītības jomas problēmu risināšanai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) meklē vēl aptuveni 40 miljonus eiro. 

Tā telekanālā LNT zināja stāstīt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis LIZDA esot stāstījis, ka pirmsskolas pedagogu algu palielināšanai tiekot meklēti 8 līdz 12 miljoni eiro, bet augstākai izglītībai - ap 30 miljoniem eiro.

Premjers Māris Kučinskis gan ir atzīmējis, ka nākamā gada budžetā visām jaunajām iniciatīvām brīvā fiskālā telpa būs tikai ap 50 miljoniem eiro, informē ziņu aģentūra LETA.

I.Vanaga stāstīja, ka LIZDA pagaidām skaidrība esot tikai par to, ka aprīļa sākumā IZM arodbiedrībai prezentēšot sava darba rezultātus, kā iecerēts izmantot pedagogu algu palielināšanai šogad rezervētos 9 miljonus eiro un 27 miljonus eiro nākamgad. Savukārt maija beigās vai jūnija sākumā redzēsim, vai jaunās politikas iniciatīvās ir atrasti līdzekļi pirmsskolas pedagogiem un augstākajai izglītībai un zinātnei, piebilda I.Vanaga.

K.Šadurskis esot stāstījis, ka daļa finansējuma tiks meklēta skolu tīkla optimizācijā, bet LIZDA neesot aplēšu, cik šādi būs iespējams ietaupīt. I.Vanaga atzina, ka skolu tīkla reorganizācija ir neizbēgama, ņemot vērā krītošos demogrāfiskos rādītājus, līdz ar to daļa skolotāju paliks bez darba, taču LIZDA neesot datu, cik daudz cilvēku šī iemesla dēļ zaudēs darbu. Mēs rosinām domāt par atbalsta programmām šiem cilvēkiem, lai palīdzētu viņiem pārkvalificēties, piebilda LIZDA pārstāve.

I.Vanagas vērtējumā, neesot indikāciju, ka ministrija intensīvi nestrādātu pie šo jautājumu risināšanas, tāpēc LIZDA par protesta akcijām pašlaik nedomā. Tomēr, "ja joprojām turpināsies tā, kā bija daudzu gadu garumā", LIZDA vadība lemšot par tālāko rīcību, sacīja arodbiedrības vadītāja, gan neprecizējot, kāda šī rīcība varētu būt.

LIZDA saprot, ka visas prasības viena gada laikā nav iespējams atrisināt, taču pieredze rādot - ja esot patiesa vēlme, risinājumi tiekot atrasti, izteicās I.Vanaga un pārmeta valdībai, ka, piemēram, Valsts ieņēmuma dienesta ēkas izpirkšanai un "airBaltic" glābšanai nauda ir atradusies, bet izglītībai - nē.