PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

6451.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Turpmāk Izglītības kvalitātes valsts dienests vērtēs arī privāto izglītības iestāžu vadītājus, paredz šodien valdības atbalstītie grozījumi kārtībā, kādā akreditē izglītības iestādes un novērtē iestāžu vadītāju profesionālo darbību.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka izmaiņas saistītas ar grozījumiem Izglītības likumā, kuri nosaka, ka izglītības iestāžu vadītāju novērtēšana jāveic visās izglītības iestādēs, tostarp privātpersonu dibinātās izglītības iestādēs.

Šī iemesla dēļ nepieciešams veikt izmaiņas arī Ministru kabineta noteikumos, kuri līdz šim neparedzēja privātpersonu dibināto izglītības iestāžu vadītāju profesionālās darbības novērtēšanu.

IZM norāda, ka izglītības iestāžu vadītāju novērtēšanas rezultāti tiek izmantoti par pamatu lēmumam par izglītības iestādes vadītāja atbilstību vai neatbilstību ieņemamajam amatam, un tos var ņemt vērā, veicot izglītības iestādes vadītāja "materiālo stimulēšanu".

Ministrijā uzsver, ka privātpersonu dibināto izglītības iestāžu vadītāju novērtēšana identiski kā valsts augstskolu vidējās izglītības iestāžu, valsts un pašvaldību izglītības iestāžu vadītāju novērtēšana notiks reizi sešos gados kopā ar kārtējo akreditāciju.

Privātpersonas dibinātas izglītības iestādes vadītāju, kurš stājies amatā pirmo reizi, vērtēs divu gadu laikā, bet ne ātrāk kā pēc sešiem mēnešiem no stāšanās amatā. Privātpersonu dibināto pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju novērtēšana tika sākta šogad, informē aģentūra LETA.

IZM lēš, ka līdz 2021.gadam ik gadu tiks veiktas apmēram 60 plānotās privātpersonu dibināto izglītības iestāžu vadītāju novērtēšanas.

Pēc IZM datiem, patlaban Izglītības iestāžu reģistrā ir 881 privātpersonu dibinātā izglītības iestāde.

Vienlaikus ar grozījumiem paredzēts, ka citu Izglītības likumā noteikto institūciju, interešu un pieaugušo neformālo izglītības iestāžu vadītāju novērtēšana netiks veikta.

Tāpat ar grozījumiem tiek pilnveidota šobrīd spēkā esošo noteikumu redakcija.