PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

9682.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Izglītības un zinātnes ministram nav argumentu, kāpēc izdienas pensijas būtu jāpiešķir tieši sporta, pirmsskolas un speciālās izglītības pedagogiem.

"Es neesmu pārliecināts, ka tieši šīs kategorijas ir tieši tās, kas izceļamas no visu pedagogu klāsta," šodien, piedaloties Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padomes sēdē, sacīja izglītības un zinātnes ministrs K.Šadurskis.

Ministrs norādīja, ka viņam ir saprotams, ka, piemēram, sporta pedagogiem pirmspensijas vecumā nav viegli, tomēr viņš piebilda, ka "toties tā ir kolosāla pieredze".

"Ar izdegšanas sindromu sirgst visi pedagogi, kas ir pārstrādājušies un nenovērtēti," uzskata politiķis. Viņš norādīja, ka, ja izdienas pensijas būtu jāpiešķir visiem pedagogiem, šim mērķim varētu būt nepieciešami aptuveni 12 miljoni eiro.

"Man nav argumentu, kāpēc [minētās pedagogu grupas] būtu izceļamas, nav arī argumentu pret," skaidroja K.Šadurskis.

Tādēļ ministrs patlaban izvēlējies strikti ievērot izpildvaras funkcijas, no likumdevēja sagaidot kādus lēmumus.

"Ja likumdevējs pateiks, ka pensijas būs jāmaksā no summārās mērķdotācijas, tad mēs ļoti skaļi protestēsim," brīdināja ministrs, skaidrojot, ka šādā gadījumā līdzekļi esošajā mērķdotācijā būtu jāatņem kādiem citiem nozares pārstāvjiem.

Līdz ar to K.Šadurskis ir pārliecināts, ka, ja jāmaksā izdienas pensijas, tad tam jābūt papildus paredzētam budžetā.

Skaidrojot situāciju par izdienas pensijām, K.Šadurskis arodbiedrības padomei norādīja, ka stāsts par to saistāms ar koalīcijas partiju savstarpējām attiecībām, kā arī koalīcijas līguma pārkāpšanu, piemēram, jautājumā par Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien vienojās lūgt K.Šadurska viedokli saistībā ar izdienas pensiju piešķiršanu atsevišķām pedagogu grupām.

Komisija šodien uzklausīja Saeimas Juridiskā biroja atzinumu, kurā norādīts, ka pašreizējais pamatojums nav pietiekams, lai varētu secināt par atsevišķu pedagogu iespēju saņemt izdienas pensiju. "Komisija neguva pilnu un pārliecinošu informāciju, lai varētu secināt par atšķirīgās attieksmes objektīvo un saprātīgo pamatojumu," sacīja biroja pārstāve Inta Bārenīte.