PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

10763.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Finansējuma palielināšana augstākajai izglītībai ir prioritāri risināms uzdevums, uzskata Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). 

Pretējā gadījumā sarunām par ekonomikas izaugsmi un inovācijām, kas rezultējas sabiedrības labklājībā un valsts budžeta pieaugumā, nav seguma, pārliecināta ministrija.

Augstākās izglītības sistēma pēdējās lielās izmaiņas piedzīvoja pirms 20 gadiem, bet pa šo laiku situācija krasi mainījusies - ir citas kvalitātes prasības un cits zināšanu līmenis, ir jaunas tehnoloģijas un darba tirgus pieprasa speciālistus, kādu mūsu profesiju klasifikatorā agrāk nebija vispār, norāda IZM, turpinot, ka tie ir šodienas izaicinājumi, kurus pieņemot ministrija sākusi augstākās izglītības reformas īstenošanu, kas nodrošinās ekonomikas attīstībai nepieciešamo vietēji iesakņotu un vienlaikus globālu cilvēkkapitālu.

Īstenojot trīs pīlāru finansēšanas modeli un nodrošinot finansējuma pieaugumu augstākās izglītības nozarē, būs iespējams panākt mācībspēku paaudžu nomaiņu, augstākās izglītības, zinātnes, profesionālas izglītības sasaisti un attīstību virzošu kvalitāti, pārliecināta ministrija.

IZM ir gandarīta par sadarbības partneru - Latvijas Studentu apvienības, Rektoru padomes, Latvijas Universitāšu asociācijas, augstskolu - atbalstu un vienprātību par kopīgu mērķi radīt pārliecību gan studentiem, gan augstskolām un akadēmiskajam personālam, ka viņi var rēķināties ar finansējuma pieaugumu, kas nepieciešams augstākās izglītības reformas kvalitatīvai īstenošanai.

Vienas studiju vietas izmaksas gadā veido pasniedzēju atalgojums, mācību līdzekļi, infrastruktūras uzturēšana, komunālie pakalpojumi, stipendijas, izdevumi sportam un kultūrai un citas izmaksas. Palielinoties kādai no studiju vietas izmaksu komponentēm, palielinās arī kopējās gada izmaksas, skaidro ministrijā.

Šī gada 1.septembrī sākta jaunā pedagogu darba samaksas modeļa īstenošana arī augstākās izglītības jomā, kas esot radījis būtisku ietekmi uz kopējo augstākās izglītības finansējumu. Lai nodrošinātu augstskolu pedagogu atalgojuma pieaugumu saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem pedagogu darba samaksas noteikumiem un vienlaikus saglabātu valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitu esošajā līmenī, 2017.gadā papildus nepieciešami gandrīz 5,5 miljoni eiro, kurus IZM ir radusi iespēju nodrošināt, informē aģentūra LETA.

Kā norāda IZM, pašlaik ir svarīgi rast papildus nepieciešamos 3,67 miljonus eiro 2018.gadā un 7,36 miljonus eiro 2019.gadā, tāpēc IZM ir sagatavojusi un virza izskatīšanai Ministru kabinetā priekšlikumu par papildu nepieciešamā finansējuma iekļaušanu vidēja termiņa budžetā 2018. un 2019.gadam. Tas ne tikai nodrošināšot augstākās izglītības sistēmas attīstības perspektīvu, bet arī radīšot drošību šodienas studentos par studiju vietu saglabāšanas iespējām.