PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

45076146_s.jpg
Foto: 123RF Stock Photo
Lai palīdzētu nodibinājumam "Iespējamajā misija", Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinās veikt publiskā iepirkuma procedūru par atbalstu skolotāju sagatavošanas programmām.

Lai nodrošinātu atbalstu jauno skolotāju sagatavošanā un sekmētu augstskolu talantīgāko absolventu ienākšanu skolās, ministrija ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu "Par skolotāju sagatavošanas programmas atbalstu", kuru plānots otrdien, 9.oktobrī, skatīt Ministru kabinetā, informēja IZM.

Lai arī turpmāk garantētu labāko, mērķtiecīgāko un zinošāko speciālistu nonākšanu skolās, nepieciešams valsts atbalsts, uzsvēra ministrijā. Kā viens no veiksmīgiem piemēriem jauno skolotāju piesaistei skolās ir nodibinājums "Iespējamā misija", kas, pēdējos desmit gadus īstenojot praksē balstītu mācību programmu, nodrošina jauno skolotāju atlasi un sagatavošanu.

Ņemot vērā izmaiņas nodokļu politikā un mazāku privātā sektora atbalstu, nevalstiskās organizācijas saskaras ar grūtībām turpināt jauno pedagogu sagatavošanu nepietiekama finansējuma dēļ. Izglītības un zinātnes ministrija rosina veikt publiskā iepirkuma procedūru līdz 93 500 eiro apmērā, lai sniegtu atbalstu skolotāju programmas sagatavošanā.

Latvijas izglītības sistēmā ir vērojams dabaszinātņu un valodu skolotāju trūkums, tāpēc ir nepieciešams meklēt alternatīvas, lai piesaistītu talantīgus, motivētus profesionāļus izglītības jomai, informē aģentūra LETA.

"Iespējamā misija" piedāvā praksē balstītu, ar skolotāja darbu apvienojamu mācību programmu, kas ļauj dažādu nozaru profesionāļiem, piemēram, inženieriem, ķīmiķiem, žurnālistiem kļūt par skolotājiem. Nodibinājums savas darbības laikā ir pierādījis spēju sagatavot izcilus skolotājus, lielu akcentu liekot tieši uz STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, matemātika) priekšmetu skolotāju sagatavošanu, kuri šobrīd veido 38% no nodibinājuma absolventiem.

Lai tālāk risinātu skolotāju trūkumu, īpaši STEM jomās, Izglītības un zinātnes ministrija ir nodrošinājusi Eiropas struktūrfondu finansējumu, dodot iespēju Latvijas augstskolās veidot viengadīgās programmas skolotāja kvalifikācijas iegūšanai, kas būs balstītas un pārņems "Iespējamās misijas" pieredzi un labo praksi. Augstskolas šogad sāk ES fondu projektu īstenošanu un šajā mācību gadā projektā izstrādās studiju programmas saturu, lai jau nākamajā mācību gadā varētu uzņemt viengadīgajās programmās studēt gribētājus, kuri ieguvuši augstāko izglītību kādā citā jomā.

Jau vēstīts, ka "Iespējamā misija", kas jau desmito gadu gatavo jaunos skolotājus, bija apturējusi jaunu dalībnieku uzņemšanu, jo programmas turpināšanai trūkst aptuveni 93 000 eiro, iepriekš vēstīja laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Programmas direktore Edīte Millere bija uzsvērusi, ka patlaban visas cerības esot uz valdības atbalstu, tomēr skaidras atbildes vēl nav.

K.Šadurska preses sekretārs Mārtiņš Langrāts laikrakstam apliecināja, ka IZM ir informēta par situāciju un programmai trūkstošo līdzekļu apjomu, un tiek meklēts risinājums. Tuvākajā laikā esot plānots aktualizēt šo jautājumu Ministru kabinetā, lai jau šoruden varētu uzņemt jaunus dalībniekus, neradot pārrāvumu programmas darbībā.

Kustības "Iespējamā misija" turpināšanai trūkstošo naudu tās īstenotāji cer saņemt no valsts.