PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

8951.jpeg
Foto: Publicētava.
Iznācis literatūras un kultūras žurnāla Sans otrais numurs, kura vadmotīvs ir postmodernisms un ar to saistītie pārveidojumi. 

Žurnāla Rakstnieka slejā Inga Žolude raksta, ka  “postmodernajam piemīt “savāduma” pieskaņa, kas var būt radusies, meklējot jaunus veidus, kā izteikt savu pieredzi. Šim veidam var vēl nebūt akadēmiski mākslinieciskas nozīmes vai vairs nebūt, vai tā var tikt atkārtoti reproducēta, imitējot jau eksistējošo, ar pievienotās vērtības norādi”.

Jaunajā numurā lasāmi vairāki prozas darbi: Māra Mikulāna stāsts Jūklis, ko alternatīvā–studentu žūrija atzina par 2014. gada Prozas lasījumu labāko darbu, jaunā rakstnieka Rolanda Virka stāsts Kara brāļi, kurā darbība risinās Trojas kara laikā, kā arī fragmenti no latviešu un pasaules postmodernās literatūras klasikas – Aivara Ozoliņa īsprozas krājuma Dukts un Umberto Eko romāna Rozes vārds.

Jaunajā numurā lasāma intervija ar rakstnieku Gunti Bereli, ar kuru par romānu Vārdiem nebija vietas un tā galveno varoni Tušu, tikumību un necenzētu leksiku, literatūras teoriju un kritiku sarunājas žurnāla galvenais redaktors Arturs Skutelis.

Savu skatījumu uz Vara Braslas un Gunāra Cilinska filmas Ezera sonāte režisora versiju piedāvā Aivars Madris, savukārt Edgars Spudiņš dalās pārdomās par grupas Zāle debijas albumu Viņa. Redzējumu par modernisma beigām ir uzzīmējis Mareks Ruskuls.

Audiodzejas sadaļā var klausīties jaunā dzejnieka Gunta Kursiša lasījumus, kas apvienoti kopā Vārdu skaņdarbi. Šajā numurā pirmo reizi publicēta arī Videodzejas sadaļa, tajā skatāmi divi dzejoļi no Elīnas Bākules‑Veiras krājuma Zilonis okeāns autores izpildījumā.

Pēc Dailes teātra izrādes Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu apmeklējuma žurnāla redaktore Liepa Rūce raksta par atšķirību starp reālām psihiatriskām saslimšanām un to attēlojumu uz skatuves, daloties arī pašas ārstēšanās pieredzē.

Šajā numurā pirmo reizi publicēta Ceturtā vāka komentāru sadaļa, kurā par savu grāmatu tapšanu stāsta rakstnieki Māris Bērziņš, Maksims Trivaškevičs un Andra Manfelde.

Kritikas sadaļā Linda Grīnberga raksta par Jāņa Einfelda jauno romānu triloģiju Rīga, bet Signe Raudive sniedz jaunāko e‑grāmatu pārskatu.

Žurnāls Sans ir lejupielādējams EPUB datnes formātā e‑grāmatnīcā Las.am un lasāms bezsaistē jebkurā lietotāja elektroniskajā ierīcē (viedtālrunī, planšetdatorā, personālajā vai portatīvajā datorā u. tml.), iepriekš uzstādot atbilstošu bezmaksas lasīšanas aplikāciju.

Žurnāla pārdošanas cena nav fiksēta – lasītājam tiek piedāvāta iespēja pašam izvēlēties, cik viņš vēlas maksāt par lejupielādi.

Žurnāla Sans izdevējs ir biedrība Publicētava. Otrā numura izdošanu atbalsta lielākais izglītības portāls Latvijā E‑klase.