PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Izveido savu kukaiņu viesnīcu pirmajā stādu gadatirgū Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī
Izveido savu kukaiņu viesnīcu pirmajā stādu gadatirgū Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī
Foto: Nacionālais botāniskais dārzs
Nacionālā botāniskā dārza (NBD) “Cīruļu dienas” gadatirgus, kas šogad notiks 29.aprīlī, Salaspilī, Miera ielā 1, ir pirmais šogad organizētais NBD stādu tirgus. Tas ir īpaši gaidīts notikums dārzkopju dzīvē, jo stādu sortimentu tirgū bagātina arī NBD izlolotie stādi, kurus citos gadatirgos iegādāties nav iespējams. NBD aicina gadatirgu apmeklēt ne tikai dārzu un daiļdārzu īpašniekus, bet arī telpaugu mīļotājus, jo tiks tirgoti arī Oranžērijas sarūpētie siltzemju augi. Tāpat gadatirgū gaidīti būs arī mazie dabas pētnieki, kuriem būs iespēja izgatavot pašiem savu kukaiņu viesnīcu un putnu būri sadarbībā ar Salaspils Dabas Draugu Savienību un kukaiņu pētnieku Voldemāru Spuņģi!

335901495_1427850751375050_4788753710708109001_n.jpg
Tradicionāli NBD aprīļa gadatirgū dominē koku un krūmu stādi, bet maijā - ziemcietes un vasaras puķes. Kaut arī tas ir galvenokārt stādu gadatirgus, tajā piedalās arī citu ar dārzkopību saistītu lietu, kā arī amatnieki un Latvijas lauku labumu tirgotāji.

Šogad Cīruļu dienas gadatirgū īpaši tiek gaidītas ģimenes ar bērniem, jo organizatori parūpējušies par izzinošām un rosīgām aktivitātēm arī mazajiem speciālistiem. Stāsta NBD Izglītības speciāliste Dace Miezīte: “Viena no Nacionālā botāniskā dārza misijām ir rūpes par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu. Protams, galvenokārt tas attiecas uz augiem: rūpējoties par Latvijas reto augu ģenētisko materiālu, Dārza laboratorijā tiek glabāta aizsargājamo augu kolekcija. Daudzus no šiem augiem var iepazīt arī Dārza ekspozīcijās. 

Tomēr augi, lai cik rūpīgi loloti un kopti, nevar iztikt bez kukaiņu – apputeksnētāju palīdzības. Lieli palīgi augiem ir plēvjspārņi – bites, kamenes, lapsenes. Lai piesaistītu šos kukaiņus Dārzam, šogad, konsultējoties ar entomologiem, izveidota jauna kukaiņu viesnīca.”

Kukaiņu pētnieks ar 50 gadu pieredzi, bioloģijas doktors Voldemārs Spuņģis, stāsta: “Pilsētās, piepilsētās, blakus apstrādātiem laukiem kukaiņiem klājas grūti. Jo īpaši bitēm – vientuļniecēm pietrūkst aliņu dzīvošanai un jaunu bišu audzēšanai. Tām jāpalīdz. Botāniskajā dārzā ir uzbūvēta īsta daudzdzīvokļu māja, varētu pat teikt – pieczvaigžņu viesnīca kukaiņiem! Pagrabstāvā saliktie baļķēni, pamazām satrūdot, radīs tīkamu mājvietu mitrenēm, daudzkājiem, tūkstoškājiem, skrejvabolēm un noderēs ziemojošajiem kukaiņiem. Mājas fasādi vairākos stāvos veido sacaurumoti baļķēni un niedru kūlīši – dzīvokļi vientuļajām bitēm, racējlapsenēm un krāšņlapsenēm. Izcaurumotā ģipša atlējumā tiek gaidīti īpaši viesi, piemēram, zīdbites, kas rok aliņas smilšakmenī. “Ēka” ir veidota no dabīgiem materiāliem un ir atbilstoša kukaiņu vēlmēm un vajadzībām!”

Kukaiņu daudzveidība ir svarīga ikvienā dārzā, īpaši, ja tajā tiek audzēti augļi un gaidīta bagāta raža. Tāpēc sestdien no pulksten 10.00 līdz 13.00 ikvienam būs iespēja izgatavot pašam savu kukaiņu viesnīcu, ko pielikt dārzā pie koka. Instrumenti un materiāli – dēļi, bluķīši un niedres -  būs pieejami!  Voldemārs Spuņģis konsultēs par mājiņas veidošanu, sniedzot dziļāku izparatni par kukaiņu dzīvi.

WhatsApp Image 2023-04-26 at 08.53.05.jpeg

NBD stādu gadatirgi laika gaitā ir kļuvuši par sava veida zaļo retumu kolekcionāru klubu, kura būtību izsaka gadatirgus moto: Un būs Tavā dārzā tas, kā nav kaimiņam! Šogad NBD gadatirgu datumi ir 29. aprīlis, 13. maijs, 17. jūnijs un 9. septembris.

Gadatirgus apmeklētāji tiek aicināti apmeklēt arī NBD oranžēriju, kur apmeklētājiem pieejamas četras zāles - Sukulentu zāle, Siltā subtropu zāle, Vēsā subtropu zāle un Tropu zāle.

Reklāmraksts