PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6600.jpeg
Foto: kasto / 123RF
Jauna modeļa ieviešana tikai ar pašreizējo finansējumu krasi pasliktinātu pedagogu finansiālo situāciju. 

Godīga un izglītības kvalitāti veicinoša pedagogu darba samaksas modeļa ieviešana no 2015./2016.mācību gada iespējama tikai tad, ja valdība piešķirs adekvātu papildu finansējumu. Citādāk nav iespējams risināt arī atalgojuma diferenciāciju. Tā uzsver Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

LIZDA ir iepazinusies ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) provizoriskajiem aprēķiniem iespējamam pedagogu darba samaksas modelim - 36 darba stundu nedēļai - un neatbalsta IZM viedokli, ka ir iespējama arī pāreja uz 36 stundu darba nedēļu ar pašreizējo finansējumu. Tādā gadījumā pedagogam par vienu darba stundu maksātu 4,19 eiro, lai arī jau patlaban pedagogs saņem vidēji piecus eiro stundā. Tāpat piedāvātajā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafikā IZM paredz paaugstinājumu vien par 0,50 eiro stundā ik gadu, līdz 2019.gadā pedagogs saņemtu septiņus eiro stundā, vēsta ziņu aģentūra LETA.

LIZDA jau iepriekš ir paudusi gatavību atbalstīt pārdomātas un mērķtiecīgas reformas izglītībā un zinātnē, tostarp jauna finansēšanas modeļa izstrādē un ieviešanā. LIZDA turpinās līdzdarboties IZM darba grupā, sniedzot priekšlikumus un pastāvot uz iepriekš izvirzītajām prasībām par apmaksātu 40 darba stundu nedēļas modeļa ieviešanu. Darba grupas nākamā sanāksme plānota 8.septembrī.

Jau ziņots, ka no nākamā mācību gada pedagogi varētu saņemt 709 eiro algu, tomēr šāds algas apjoms iespējams ar nosacījumu, ja valdība apstiprinās jaunajās politikas iniciatīvās IZM iesniegto prasību par 36 miljonu eiro papildu finansējumu pedagogu atalgojuma paaugstināšanai par 10%.