PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jaunie pianisti spēlē džezu un populāro mūziku
Jaunie pianisti spēlē džezu un populāro mūziku
Foto: pexels
Šā gada 6. martā notika XXIV jauno pianistu festivāla ''Klavieres populārajā mūzikā un džezā 2021'' noslēguma koncerts. Festivāla tēma bija “Džeza un populārā mūzika klavierēm ansamblī”.

Festivālā piedalījās Rīgas četru vispārizglītojošo skolu ar mūzikas virzienu un Latvijas divpadsmit vispārizglītojošo skolu ar mūzikas virzienu klavieru klases skolēni (40 dalībnieki un  23 pedagogi) solo un dažādu ansambļu priekšnesumos. Atlases dalībnieki I un II aktivitāšu posmā Rīgas četru vispārizglītojošo mūzikas profesionāli orientēta virziena skolu (Nr.6., 45., 88., Rīgas Mūzikas vidusskola) - kopā ~430 skolēni, Latvijas četrpadsmit vispārizglītojošo mūzikas profesionāli orientēta virziena skolu - kopā ~894 skolēni. Pavisam kopā ~1324 skolēni un 64 skolotāji. Viņi bija izgājuši konkursa atlasi savās skolās un gatavojās uzstāties fināla koncertā. Visi festivāla fināla koncerta dalībnieki saņēma I pakāpes diplomus un festivāla balvas.

Festivāla viesmākslinieki bija pianisma izcilības Jurijs Spigins, Romāns Vendiņš un Viktors Ritovs. Viņu uzmundrinājums un priekšnesums ar improvizāciju noteikti iedvesmos bērnus un jauniešus uz visu turpmāko nākošo gadu. Festivāla patroni ir Dr.paed. Jurijs Spigins un Dr.paed. Larisa Maļkova, kura ir arī festivāla konsultante.

Pedagogu tālākizglītības fokusā bija Latvijā pazīstamā džeza mūziķa Viktora Ritova video lekcija un intervija “Klavieres ansamblī: stili un tehnika” un tā ir aplūkojama festivāla facebook vietnē un youtube kanālā.

‘’Mūzikas izglītība var iekvēlināt bērna iztēli vai arī kaislību pilnu dzīvi. Ja jūs dāvināt bērniem jaunu pasauli izpētei, izaicinājumi un iespējas ir bezgalīgas. Mūzikas izglītība nevar būt dažu veiksminieku privilēģija, tai jābūt katra bērna pasaules sastāvdaļai. Kopējā muzicēšanā veicināti arī integrācijas mērķi”, uzskata festivāla organizatori,” rakstīja Inese Lūsiņa laikrakstā ‘’Diena’’.

Šogad festivālu atbalsta Rīgas dome un Rīgas 45. vidusskola.

Mūzikas skolu pianisma festivāli ir kļuvuši tradicionāli, taču bieži vien netiek pienācīgi novērtēts tas devums Rīgas un Latvijas mūzikas un kultūras dzīvē,  ko rada tie jaunieši, kas absolvējuši vidusskolas ar mūzikas virzienu: te jāmin tādas  izcilības kā Andris Nelsons, Sonora Vaice, Sergejs Jēgers, Maija Kovaļevska, Daiga Gaismiņa, Guntis Kuzma, Dace Šteina-Adviljone. Populārajā mūzikā Mārtiņš Ruskis, Andris Buiķis, Mārcis Auziņš. Šāds festivāls ir ne vien zināma veida atskaite un paceļ māksliniecisko līmeni mūzikas novirziena vispārizglītojošo skolu  konkurencē, bet arī iepazīstina ar saviem sasniegumiem un prefesionālās varēšanas līmeni mūzikas pazinējus, un īpaši, jauniešus no Rīgas mūzikas skolām un vispārizglītojošām skolām.  Un starp tradicionālajiem pianistu festivāliem šis ir īpašs ar to, ka jaunieši demonstrē savu varēšanu arī improvizācijā, džezā un populārajā mūzikā. Bieži vien tieši šādi festivāli ļauj tikt pamanītiem un uzplaukt jauniem mūzikas talantiem.

 Blakus mūsu nacionālo un pasaules izcilo akadēmisko komponistu klaviermūzikai dalībnieki rādīja savas spējas improvizācijā džezā un populārajā mūzikā - jomās kam mazāk pievēršas mūzikas skolas, bet kur aizvien vajadzīga jauno mūziķu sagatavošana, kas balstīta uz profesionāliem pamatiem. Tā ir vēl viena papildus vērtība, ar ko šis festivāls atšķiras no citiem tradicionāliem pianisma festivāliem.

Viens no svarīgākajiem festivāla mērķiem ir dot iespēju jaunajiem mūziķiem izbaudīt klavierspēli labā koncertzālē pie izcila instrumenta, kas šogad daļēji izpalika.

Festivāls tiek organizēts ilgtermiņā sākot no 1997.gada un ir noticis Melngalvju namā, Lielajā ģildē, Mazajā ģildē, Vernisāžā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Jelgavas 4. vidusskolas Jaunajā zālē un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un ir plānots organizēt ik gadus ilgtermiņā. Festivāla iniciators ir Rīgas 6.vidusskolas direktors Haralds Bārzdiņš. Ilggadējie festivāla organizētāji un vadītāji bija Dr. paed. Jurijs Spigins un Dr. paed. Larisa Maļkova. Sākot ar Latvijas valsts simtgades godam veltīto festivālu, kopš 2018. gada to rīko festivāla metodiskā un mākslinieciskā vadītāja Edīte Millere un NODIBINĀJUMS JAUNO PIANISTU FESTIVĀLS KLAVIERES POPULĀRAJĀ MŪZIKĀ UN DŽEZĀ.

Festivāla asistente ir Herta Jūlija Barkāne. Operatori un video inženieri Dainis Heinsbergs un Igors Poļežajevs.

Festivāla organizatori paskās visiem dalībniekiem, klausītājiem un atbalstītājiem, kā arī aicina gatavoties jaunajam XXV festivālam 2022. gadā, kur fokusā būs virtuoza džeza mūzika klavierēm ar sitaminstrumentiem!