PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7887.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Latvijā puse strādāt gribošo jauniešu piekristu strādāt par atalgojumu, kas ir mazāks par minimālo algu.

Par šādu statistiku liecina darba portāla Cvmarket.lv apkopotā informācija par darba meklētāju norādīto vēlamo atalgojumu, šorīt raksta laikraksts Diena.

Apzinot vairāk nekā 9500 darba meklētāju vecumā no 18 līdz 25 gadiem, vairāk nekā 50% no viņiem norādījuši, ka vēlamais atalgojums būtu no 100 līdz 360 eiro, kas ir mazāks par valstī noteikto minimālo algu – tā kopš šīgada 1. janvāra ir 360 eiro –, ziņu aģentūrai LETA stāsta CV Keskus OU Latvia filiāles vadītāja Renāte Zīverte.

Salīdzinājumā ar jauniešiem no Igaunijas, kur tikai 14% būtu gatavi strādāt par šādu atalgojumu, Latvijā jauno darba meklētāju centieni darba tirgū konkurēt ar zemām atalgojuma prasībām skaidri norāda uz lielāku jauniešu pesimismu darba tirgū, uzskata uzņēmuma pārstāvji.

Neskatoties uz to, mērķtiecīgam un pozitīvam jaunietim, vēl studējošam vai ar nelielu darba pieredzi, uzņēmumi ir gatavi maksāt pat 700 eiro atalgojumu pēc nodokļu nomaksas, liecina Cvmarket.lv novērojumi. Uzņēmumi arvien lielāku uzmanību pievērš darbinieka personiskajām īpašībām un meklē atvērtus komandas cilvēkus ar interesi par veicamo darbu, tādus, kuri ir ieinteresēti mācīties papildus un ir spējīgi pielāgoties. Savukārt par nevēlamām īpašībām tiek uzskatīta nevēlēšanās mācīties un strādāt, norāda portāla pārstāvji.