PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

12229.jpeg
Foto: Pexels
Turpmāk izglītības iestādes varēs daudz aktīvāk iesaistīties karjeras izglītības un profesionālās orientācijas pasākumu īstenošanā, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Šādas iespējas paredz IZM ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumos par Eiropas Sociāla fonda (ESF) atbalstītā karjeras izglītības projekta īstenošanu, kuri šodien apstiprināti valdībā. Līdz šim daudzas pašvaldības, tajā skaitā pašvaldību apvienības un republikas pilsētas nevarēja projektā piesaistīt atbilstošu pedagogu karjeras konsultantu skaitu, lai nodrošinātu pedagoga karjeras konsultanta darbu nepieciešamajā apmērā, nodrošinot jauniešiem karjeras izglītības pasākumus. Grozījumi ļaus daudz elastīgāk piemērot projekta nosacījumus un mazinās birokrātiskos šķēršļus vienas slodzes karjeras konsultanta izveidei izglītības iestādē.

ESF ieguldījumu mērķis ir uzlabot pieeju karjeras atbalstam jauniešiem, kuri mācās vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs. Šo pasākumu īstenošanai projektā kopumā pieejams finansējums 23 miljonu eiro apjomā, no kuriem ESF paredzēti 19,62 miljoni eiro, bet no valsts budžeta 3,46 miljoni eiro. Projektu no 2016.gada gada nogales līdz 2020. gada beigām īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC).

IZM skaidroja, ka VISC nodrošina konsultatīvu atbalstu nacionālo profesionālās meistarības konkursu organizēšanā, kā arī atbalstu pašvaldībām, pašvaldību apvienībām un valsts dibinātajām profesionālās izglītības iestādēm, kurām piešķirts profesionālās izglītības kompetences centra statuss.

Projekta ietvaros, papildus karjeras izglītības un karjeras konsultāciju sniegšanai jauniešiem, tiek izstrādāti informatīvie un metodiskie materiālu komplekti, tajā skaitā arī e-vidē, karjeras attīstības atbalsta pasākumu plāni, kā arī nodrošināta papildizglītība pedagogiem karjeras atbalsta pasākumu īstenošanas jautājumos un organizēti nacionālie profesionālās meistarības konkursi profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem, informē aģentūra LETA.

Ministrijā norādīja, ka līdz šā gada 1.septembrim ir noslēgti sadarbības līgumi ar 51 pašvaldību un Smiltenes tehnikumu, kopumā iesaistot projektā 198 izglītības iestādes. Līdz projekta beigām ESF atbalstu karjeras izglītībai un karjeras attīstībai plānots nodrošināt 328 vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs, iesaistot skolas projekta aktivitātēs.