PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8785.jpeg
Foto: bialasiewicz / 123RF
Par deviņiem miljoniem eiro plāno palīdzēt izglītības sistēmā vai darba tirgū atgriezties 5000 jauniešu, kuri nemācās, nestrādā un nav sociāli aktīvi.

Plānu realizēs Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ar Labklājības ministriju (LM) un Latvijas Pašvaldību savienību (LPS).

Kā preses konferencē stāstīja IZM politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktores vietniece jaunatnes jomā Sanda Brūna, 2013.gadā 59 500 jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem Latvijā nestrādāja, nemācījās un nebija piereģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieki, informē ziņu aģentūra LETA.

Tādēļ, lai veicinātu šo jauniešu atgriešanos izglītības sistēmā vai darba tirgū, IZM sadarbībā ar LM un LPS rīko projektu "Proti un dari". Projekts norisināsies līdz 2018.gada beigām, un tam paredzētais finansējums ir deviņu miljonu eiro apmērā. Šo ieceri finansē Eiropas Savienība (ES).

S. Brūna sacīja, ka katrai pašvaldībai projekta mērķu sasniegšanai būs jāpiesaista savi stratēģiskie partneri, piemēram, nevalstiskās organizācijas, biedrības, bet jo īpaši - jauniešu organizācijas, kas nodrošinātu principu "jaunietis - jaunietim". IZM pārstāve norādīja, ka tieši paši jaunieši vislabāk varētu motivēt neaktīvos jauniešus uz tālāku rīcību.

Projekta laikā katram neaktīvajam jaunietim tiks piešķirts savs mentors, kurš palīdzēs izstrādāt savu individuālo prasmju kopumu, kā arī pārbaudīs viņa sniegumu, regulāri satiekoties. IZM pārstāve atzīmēja, ka mentors šim jaunietim būs kā "draugs".

S.Brūna uzsvēra, ka projektā "Proti un dari" netiks noteikts, kas kopumā jauniešiem ir vajadzīgs, bet tiks radīta individuāla pieeja katram jaunietim.

Mentors ar katru jaunieti izrunās viņa mērķus un izstrādās attiecīgu programmu par, piemēram, iekļaušanos sabiedrībā, profesijas apguvi, izglītības uzsākšanu un tamlīdzīgi.

S.Brūna stāstīja, ka šobrīd jau vairāk nekā puse no Latvijas pašvaldībām ir apstiprinājušas savu darbību projektā, tomēr plānots, ka tajā iesaistīsies visas pašvaldības.

Kopumā no deviņu miljonu eiro finansējuma 8,1 miljons aizies tieši neaktīvo jauniešu atbalstam. IZM pārstāve sacīja, ka katram jaunietim šis atbalsts būs individuāls - citam tā būtu autobusa biļete uz kādām apmācībām, citam dalības maksa noteiktā nometnē, bet vēl citam - jauns apģērbs pirmajai darba intervijai.

Katram jaunietim paredzēti 365 eiro mēnesī. Šo finansējumu pārvaldīs viņa mentors. Kopumā vienu jaunieti projektā "Proti un dari" varēs iesaistīt līdz deviņiem mēnešiem.

Jauniešus, kuri nestrādā, nemācās un ir neaktīvi, dalībai projektā plānots uzrunāt rudenī. To darīs pašvaldības un to sociālie partneri. Kā atzīmēja Brūna, katrai pašvaldībai ir zināms, kuri ir konkrētās mērķgrupas jaunieši.

Kā preses konferencē uzsvēra LPS padomniece izglītības, bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos Ināra Dundure, projekta mērķis ir sabiedrībā atgriezt cilvēkus, kuri vēlāk tai varēs nest kādu labumu. Viņa uzskata - ja izdosies iesaistīt 10% no šiem neaktīvajiem jauniešiem, mērķis būs sasniegts.