PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

10806.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Grozījumi Izglītības likumā, kas paredz vērsties pret valstij nelojāliem pedagogiem un izglītības iestāžu vadītājiem, varētu nonākt Satversmes tiesā (ST).

Tā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" norādīja ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

"Šāda noteikumu esamība, manuprāt, diezgan skaidri liecina par to, ka ir saskatāms Satversmes 106.panta, kas noteic tiesības uz nodarbošanos, ierobežojums, bet es gribu uzsvērt, ka demokrātiskā un tiesiskā valstī pamattiesības var tikt ierobežotas, ja tam ir leģitīms, sabiedrībai svarīgs mērķis," norādīja A.Laviņš.

Par šo jautājumu var diskutēt, viņš piebilda.

Kā ziņots, Saeima 31.oktobrī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas paredz iespēju darba devējam nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju vai pedagogu, ja tiek konstatēts, ka persona nav lojāla Latvijai un tās Satversmei vai arī izglītojamam mācību procesā tiek veidota nepareiza attieksme pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti.

Aizvadītajā ceturtdienā Ministru kabinets tālākai izskatīšanai Saeimai otrajā lasījumā atbalstīja izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska iesniegtos priekšlikumus grozījumiem konkrētajā likumā, precizējot gadījumus, kad no darba var atlaist valstij nelojālus pedagogus. Šāds lēmums tika pieņemts, neņemot vērā opozīcijas politiķu iebildumus.

K.Šadurskis gan neizslēdz, ka likumprojekta izskatīšana Saeimā otrajā lasījumā neizpaliks bez opozīcijas deputātu kritikas, īpaši ņemot vērā, ka vairākas partijas bija iesniegušas priekšlikumus tā dēvētos lojalitātes grozījumus no likumprojekta izslēgt.