PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

9210.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Pedagogu streika izlīgšanas komisija pieņēmusi lēmumu pilnveidot jau esošo atalgojuma aprēķina kārtību.

Līdztekus tam vēl nenoteiktu laika posmu tiks pilnveidots arī jaunais algu aprēķināšanas modelis, tikmēr jautājums par streiku pagaidām "pakārts gaisā".

Ja līdz pēdējai streika izlīgšanas komisijas sēdei aptuveni 80% no aptaujātajiem Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) reģionālo arodorganizāciju pārstāvjiem pauda gatavību piedalīties plānotajā streikā, tad patlaban tas, kāds varētu izrādītes LIZDA padomes lēmums par streika rīkošanu, ko ārkārtas sēdē plānots pieņemt trešdien, 11.novembrī, nav pilnībā skaidrs, informē ziņu aģentūra LETA.

Streika jautājuma lemšana atkarīga arī no izlīgšanas komisijas lēmuma, taču tas vēl neesot parakstīts.

Rīgas pilsētas arodorganizācijas priekšsēdētāja Ligita Semjonova skaidroja, ka patlaban tiek veikta Rīgas dalīborganizāciju biedru aptauja, taujājot viņu viedokli par streiku. Aptaujas rezultāti par Rīgas pedagogiem varētu būt zināmi rīt, 10.novembrī, pēc kā varētu pieņemt konceptuālu lēmumu vismaz par Rīgas arodorganizāciju. Aptauja tiek veikta arī pārējās LIZDA dalīborganizācijās.

Ventspils pilsētas arodorganizācijas priekšsēdētājs Sergejs Paipals-Šulcs sacīja, ka, ņemot vērā to, ka pašlaik ir ļoti daudz neskaidrību, ir ļoti grūti pateikt, kā varētu noslēgties padomes sēde. Viņš uzsvēra, ka padomes sēdē tiks mēģināts izvērtēt izskanējušās pozīcijas, rodot kopsaucēju attiecībā uz streika rīkošanas nepieciešamību.

LIZDA birojā pauda, ka pašlaik nav skaidrības arī par to, vai vispārējās izglītības sektors piedalīsies plānotajā streikā, ņemot vērā to, ka līdz šim retorika par streikošanu balstīta neapmierinošā jaunajā modelī, kuru patlaban nolemts pilnveidot. LIZDA plāno tikties ar Rektoru padomi, lai skaidrotu arī augstskolu un zinātnes nozares pārstāvju dalību plānotajā streikā.

Pedagogu streika izlīgšanas komisijas darbs beidzies, nepanākot vienošanos par visām arodbiedrības prasībām. Komisija nolēma turpināt darbu pie jaunā pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes, tam atvēlot nenoteiktu laika periodu, savukārt līdztekus tam līdz decembra sākumam pilnveidojot pašreizējo kārtību, kādā aprēķināma pedagogu darba samaksa.