PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

8950.jpeg
Foto: goodluz / 123RF
Valsts atbalsta programma bērnudārzu rindu mazināšanai problēmu neatrisināja, taču samazinājās vecāku līdzmaksājuma apmērs. 

Jelgavas pašvaldība plāno saglabāt savu līdzfinansējumu privātajos bērnudārzos, komentēja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Aigars Rublis.

Viņš secināja, ka 2013.gadā sāktā valsts atbalsta programmai bērnudārzu rindu mazināšanai ir gan pozitīvās, gan arī negatīvās puses. Pie plusiem varot minēt to, ka samazinājās vecāku līdzmaksājuma apmērs privātajās izglītības iestādēs, līdz ar to pieauga bērnu skaits, kas varēja apmeklēt bērnudārzu un apgūt pirmsskolas izglītības programmu. Tāpat, palielinoties ienākumiem, privātajam uzņēmējiem radās iespēja attīstīt infrastruktūru un uzlabot pakalpojuma kvalitāti, informē ziņu aģentūra LETA.

"Savukārt, raugoties ilgtermiņā, programma bērnudārzu rindu jautājumu neatrisināja. Jelgavā darbojas septiņas privātās izglītības iestādes, un triju gadu laikā, kopš tiek realizēta valsts līdzfinansējuma programma, pašvaldībai nebija iespēju uzbūvēt tādu skaitu jaunu pašvaldības bērnudārzu," pauda A. Rublis.

Viņš skaidroja, ka programmas laikā rindas reģistra rādītāji skaitliski pieauga, jo, lai saņemtu valsts līdzfinansējumu, visiem privāto izglītības iestāžu bērniem bija jābūt reģistrētiem rindā uz pašvaldības bērnudārziem. Tādējādi tika izjaukta iepriekš izstrādātā kārtība un vecāku līdzatbildība attiecībā uz līdzfinansējuma aprēķinu un piešķiršanu gadījumos, kad vecāki atteicās no piedāvātās vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

Ministru kabineta (MK) noteikumos noteiktais valsts un pašvaldības atbalsta kopējais apjoms neatspoguļoja pakalpojuma izmaksas katrā konkrētajā pašvaldībā, piebilda A. Rublis.

Viņš informēja, ka arī nākamajā - 2016.gadā - Jelgavas pilsētas pašvaldība plāno saglabāt līdzfinansējuma sadaļu privātajos bērnudārzos, kas patlaban ir 112 eiro mēnesī. Saskaņā ar Izglītības likumu un MK noteikumiem pašvaldības atbalsta apmērs atbilst vidējai viena bērna izmaksai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) patlaban izstrādā jaunus MK noteikumus, kur būs noteikta pašvaldības atbalsta aprēķināšanas kārtība. Iespējams, ka līdz ar jauno vidējo izmaksu aprēķinu sistēmu pašvaldību līdzfinansējums būs jāpalielina. Savukārt, lai kompensētu pašreizējo valsts atbalsta sadaļu - 73 eiro mēnesī par katru bērnu, no pašvaldības budžeta nākamajā gadā būtu nepieciešami 750 000 eiro, skaidroja A. Rublis.

"Mēs nevaram prognozēt privāto pakalpojumu sniedzēju piedāvātos risinājumus nākamajā gadā, taču pastāv iespēja, ka privātos bērnudārzus apmeklējošo bērnu vecākiem būs jārēķinās ar savas līdzfinansējuma sadaļas palielināšanos," prognozēja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks.

Patlaban Jelgavas pilsētā ārpus organizētas pirmsskolas izglītības vides faktiski ir ap 200 bērnu, taču precīzu bērnu skaitu, kam nepieciešama vieta pašvaldības bērnudārzos, varēs noteikt nākamgad, skaidroja A. Rublis.

E-klase jau informēja, ka valdība atbalstīja VARAM priekšlikumu no nākamā gada pārtraukt valsts finansējuma piešķiršanu gadījumos, ja bērnam netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā, nododot šīs rūpes pašvaldību ziņā.