PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

10344.jpeg
Foto: Valsts izglītības attīstības aģentūra
Lai informētu jauniešus par mācību iespējām programmā “Jauniešu garantija”, Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) uzsāk informatīvo kampaņu.

Tās nosaukums ir “Tavas dzīves plāns mācībām ar Jauniešu garantiju”. Kampaņa līdz pat augusta beigām mudinās 17–29 gadus vecus jauniešus pievienoties Jauniešu garantijai, piesakoties bezmaksas mācībām profesionālās izglītības iestādēs, kurās salīdzinoši īsā laikā var iegūt kvalifikāciju kādā no 100 profesijām.

 “Profesijas, kurās notiek uzņemšana “Jauniešu garantijas” izglītības programmās, tiek izvērtētas un noteiktas sadarbībā ar darba devējiem jeb nozaru profesionālajām organizācijām divas reizes gadā. Tā kā “Jauniešu garantija” piedāvā iegūt profesiju gada vai pusotra laikā, tā ir iespēja uzņēmējiem ātri reaģēt uz pieprasījuma izmaiņām darba tirgū, savukārt jauniešiem - mācīties ar lielāku pārliecību, ka pēc pabeigšanas darbs būs, ja vien paši būs motivēti to atrast,” skaidro VIAA direktore D. Traidās.

“Mūsdienās profesionālā izglītība sniedz labas iespējas. Var iegūt profesiju un uzreiz sākt darbu, jo Latvijā visos reģionos ir nepieciešami cilvēki ar profesionālo kvalifikāciju, vai var turpināt izglītību augstskolās, jo daudzām profesionālās izglītības iespējām ir noslēgti sadarbības līgumi ar augstskolām. Turklāt šobrīd profesionālās izglītības iestādes ir pārvērstas par mūsdienīgām un modernām iestādēm, kas aktīvi sadarbojas ar darba devējiem,” skaidro Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore L. Meņģelsone.

Kā liecina VIAA aptauja, 67% “Jauniešu garantijas” absolventu mēnesi pēc kvalifikācijas iegūšanas ir integrējušies darba tirgū, no kuriem vairāk nekā puse iepriekš bija nenodarbināti, bet pārējie strādāja vai darbu atrada jau mācību laikā. Turklāt vairāk nekā puse no visiem nodarbinātajiem pēc mācībām strādā profesijā, ko apguva “Jauniešu garantijas” izglītības programmās. Savukārt nepilna desmitā daļa jauniešu turpina izglītoties.

Līdz jūlija beigām “Jauniešu garantijas” mācībām bija pieteikušies jau vairāk nekā 1 300 jauniešu. Visvairāk pieteikumu saņemti tādās populārās profesijās kā pavārs, konditors, grāmatvedis, lietvedis, frizieris, automehāniķis un citās.

Līdz augusta beigām vēl 2 000 jaunieši aicināti izvēlēties kādu no darba devēju ieteiktām profesijām. Jauniešu pieteikumus augustā īpaši gaida tādās nozarēs kā poligrāfija (profesijas - ofseta iespiedējs, poligrāfijas ražošanas tehniķis, iespieddarbu digitālā noformējuma speciālists), tūrisms un viesmīlība (lauku tūrisma speciālists, ceļojumu konsultants, viesu uzņemšanas dienesta speciālists, tūrisma grupu pavadonis u.c.), būvniecība (jumiķis, virpotājs, betonētājs, ēku būvtehniķis, namdaris, u.c.) un apģērbu ražošana (šuvējs, drēbnieks, tērpu stila speciālists, u.c.). Jaunieši mazu interesi izrāda arī par piena produktu ražošanas tehniķa, pasta operatora, rūpniecisko iekārtu mehāniķa, ķīmiskās produkcijas ražošanas operatora un citām profesijām, lai gan šajās jomās ir darba roku trūkums.

Lai pieteiktos Jauniešu garantijas izglītības programmām, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem ar pamatskolas, vidusskolas vai profesionālo vidējo izglītību. Mācību laikā jauniešiem ir iespēja saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, nepieciešamos mācību līdzekļus, bezmaksas dzīvošanu dienesta viesnīcā, kā arī nodrošinātu prakses vietu, lai iegūtu iemaņas, kas vēlāk palīdz konkurēt darba tirgū.

Plašāka informācija par Jauniešu garantiju, uzņemšanas nosacījumiem, mācību priekšrocībām un visām profesijām pieejama VIAA mājaslapā