PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9482.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
No skolu skaita samazināšanas izvairīties neizdosies, uzskata izglītības ministra amatam virzītais Vienotības pārstāvis Kārlis Šadurskis.

Telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes K.Šadurskis norādīja, ka ir jābūt reālistiem. Viņaprāt, skolu optimizācija ir nepieciešama, Latvijā esot liels mazo skolu skaits. Tas esot saistīts ar iedzīvotāju blīvumu lauku reģionos. Iedzīvotāju blīvumu izmainīt nevar, bet var izstrādāt skices pašvaldību sadarbībai.

Politiķis norādīja, ka uz novadu robežām var redzēt divas pustukšas skolas katru savā novadā. Šīs skolas var apvienot. K.Šadurskis teica, ka vecuma posmā no pirmās līdz ceturtajai klasei ir jāsaglabā mazās skolas, lai bērniem izglītība sākumposmā ir pēc iespējas tuvāk mājām.

K.Šadurskis norādīja, ka nav revolucionārs. Viņaprāt, revolūcijas izglītībā ne pie kā laba nenoved, esot jārīkojas sistēmiski, lai sasniegtu rezultātu.

Partijas Vienotība valde nolēma izglītības un zinātnes ministra amatam topošajā valdībā virzīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāju Kārli Šadurski, ekonomikas ministra un premjera biedra amatam - Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Arvilu Ašeradenu, bet labklājības ministra amatam - pašreizējo finanšu ministru Jāni Reiru, informē ziņu aģentūra LETA.

K.Šadurskis vakar  pēc valdes sēdes pauda, ka izglītības joma ir pietiekami sarežģīta, tomēr arī premjera amata kandidāta Māra Kučinska skatījumā tā ir prioritāra. Tāpēc ir pamats cerēt uz visas valdības atbalstu mērķu īstenošanā, sacīja politiķis.

Runājot par mērķiem, strādājot ministra amatā, K.Šadurskis minēja mūsdienīgas skolas definēšanu, tādējādi ar pašvaldībām izveidojot racionālu izglītības iestāžu tīklu, izglītības saturu un kvalitāti.

Tāpat jāpabeidz darbs pie pedagogu atalgojuma modeļa, bet tas neesot mērķis, tas ir instruments, lai realizētu mērķus izglītības sistēmā.

Savukārt jautājumus par ministra biroju K.Šadurskis pagaidām nekomentēja.

K.Šadurskis ir bijis izglītības un zinātnes ministrs Einara Repšes valdībā no 2002.gada novembra līdz 2004.gada martam. Viņš Latvijas Universitātē ieguvis matemātikas doktora grādu. Šadurskis kā deputāts darbojies vairākos Saeimas sasaukumos, strādājis arī Eiropas Parlamentā, tāpat viņš arī ir profesors Rīgas Tehniskajā universitātē.

Politiķis jau iepriekš norādīja - ja būtu ministrs, tad pedagogu samaksas jaunais modelis tiktu sagatavots trīs mēnešu laikā, lai pēc tam par to varētu diskutēt ar iesaistītajām pusēm. K.Šadurskis ir pārliecināts, ka pedagogu minimālajam atalgojumam jābūt ievērojami augstākam nekā pašlaik un atalgojuma skaitļi varētu būt līdzīgi pašlaik izstrādātā modeļa projektā minētajiem. Politiķis būtu gatavs īstenot arī plašākas reformas, tostarp nepieciešams virzīties uz mūsdienīga skolu tīkla ieviešanu.