PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

LOS_BANDO.jpg
Foto: Publicitātes foto
Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) bērnu filmu programma KIDS WEEKEND šogad tiks izrādīta skolēnu brīvlaika pašā sākumā - 20. un 21. oktobrī.

Šajā nedēļas nogalē Rīgas visvecākais un krāšņākais kinoteātris Splendid Palace, kā ierasts, piederēs bērniem - visas dienas garumā būs skatāmi jaunāko filmu seansi, bet sadarbībā ar interjera dizaina salonveikalu Hemma kinoteātrī darbosies īpaši iekārtota rotaļu zona - štābiņš. Seansu starplaikā, savukārt varēs baudīt KURTS coffee pagatavoto gardo kakao. Kinoteātrī darbosies arī festivāla draugu, izdevniecības Liels un mazs grāmatu stends, kur būs iespēja satikt arī grāmatu autores - dzejnieci Inesi Zanderi un igauņu rakstnieci Lēlo Tungalu.

Kids Weekend ietvaros varēs noskatīties šādas filmas:

Los Bando (Los Bando), rež. Kristians Lo

Labākie draugi Aksels un Grims kopā spēlē rokgrupā Los Bando Immortale un sapņo nokļūt Norvēģijas roka čempionātā, kas notiek valsts ziemeļos, Trumsē. Taču puišiem grupā trūkst basģitārista un... Aksels īsti neprot dziedāt. Taču kad dalībai grupā pēkšņi piesakās deviņgadīgā čelliste Tilda, bet vietējais sacīkšu braucējs Martins negaidīti piesakās grupu vest līdz Trumsei, viņus gaida neprātīgs un aizraujošs ceļojums.

Kristians Lo ir viens no zināmākajiem un atzītākajiem Norvēģijas bērnu filmu autoriem. Viņa iepriekšējais darbs Skarbie zēni (De tøffeste gutta) ir izrādīts RIGA IFF 2014. gadā.  Viņa filmas allaž raksturo piedzīvojumu gars un cilvēciska sirsnība.

Ieteicamais vecums: 7+

Splendid Palace, Mazā zāle

Sestdien, 20/10 13:30, svētdien, 21/10 16:00, filmu seansos būs iespējams satikt un uzdot jautājumus filmas scenāristam Arildam Trigestadam.

Biedrs bērns (Seltsimees laps), rež. Monika Siimets

Pagājušā gadsimta 50. gadi Padomju Igaunijā. Sešus gadus veco Lēlo mulsina visapkārt notiekošais. Nevienu vairs neuzrunā par kungu vai kundzi, bet gan par biedriem, bērni nēsā sarkanus kaklautus un nu ir pionieri, mājās ierodas vīri tumšos mēteļos... un aizved sev līdzi viņas mammu. Lēlo pieļauj, ka tā noticis, jo viņa nav bijusi pietiekami labs bērns. Meitenīte cenšas to labot, diemžēl mamma atgriezties nesteidz.

Monikas Sīmetsas debija pilnmetrāžā īsā laika sprīdī  ir kļuvusi par vienu no skatītākajām filmām atjaunotās Igaunijas vēsturē. Tā ir balstīta pazīstamās igauņu rakstnieces un dzejnieces Lēlo Tungalas autobiogrāfijā.

Ieteicamais vecums: 9+

Splendid Palace, Lielā zāle

Sestdien, 20/10 11:00, seansa laikā būs iespējams satikt igauņu rakstnieci Lēlo Tungalu, kuras bērnības notikumi apskatīti filmā.

Gordons un Padija (Gordon and Paddy), rež. Linda Hambeka

Mežā tiek pastrādāta zādzība - bez pēdām pazūd Vāveres kunga riekstu krājums. Noziegumu dodas izmeklēt policijas virsnieks - krupītis Gordons. Pēkšņi pie apvāršņa parādās jauns pelēns - Padija. Viņai, izrādās, piemīt īsts detektīva talants, un tā kā Gordons gatavojas iet pensijā, Padija kļūst par policijas virsnieci. Vai meža iemītniekiem un jaunajai policijas priekšniecei Padijai izdosies atmaskot zagli?

Ieteicamais vecums: 5+

Splendid Palace, Mazā zāle

Svētdien, 21/10 13:30

Raganu mednieki (Zlogonje), rež. Raško Mijkovics

Desmit gadus vecais Jovans ir kautrīgs un noslēgts zēns, kurš brīvo laiku pavada sapņojot par to, ka ir supervaronis, kuru neierobežo nekādi kustību traucējumi. Taču viņa ierastā ikdiena kļūst pavisam citādāka, kad Jovana klasē parādās jauna audzēkne - sparīgā Milica. Viņa izvēlas sēdēt blakus Jovanam un abi drīz vien kļūst par labiem draugiem. Bet izrādās, ka Milicas ģimenē ir atgadījies kas jocīgs - meitenei šķiet, ka sieviete ar ko kopā dzīvo viņas tēvs, ir ragana. Abi draugi izlemj atmaskot “raganu” un no viņas burvestības atsvabināt Milicas tēvu.

Ieteicams no: 7+

Splendid Palace, Mazā zāle

Sestdien, 20/10 16:00, filmas seansā būs iespējams satikt un uzdot jautājumus filmas režisoram Raško Mijkovicam.

Animācijas īsfilmu programma

RIGA IFF bērnu filmu programmas KIDS WEEKEND ietvaros 21. oktobrī pulksten 11.00 kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē būs skatāma animācijas īsfilmu izlase pašiem jaunākajiem – pirmsskolas vecuma skatītājiem. Sekojot pērn iedibinātajai tradīcijai, to veido festivāla vieskurators, un šogad tā ir dzejniece un bērnu grāmatu autore Inese Zandere.

Animācijas īsfilmu izlase ir īpaši paredzēta visjaunākajiem bērniem, kuriem, iespējams, šis ir dzīvē pirmais kinoteātra apmeklējums. Ineses Zanderes atlasītie darbi tiks izrādīti aptuveni stundu ilgā seansā – šāds seansa ilgums, kā pierādījies, ir pirmsskolas vecuma publikai vispiemērotākais. Izlasē iekļautas beidzamajos gados radītas animācijas īsfilmas no Lietuvas, Krievijas un Francijas, tostarp arī no starptautiski atzītās kinoskolas La Poudrière un slavenās studijas Les Films du Nord. Šīs animācijas filmas raksturo atjautīgi stāsti, oriģināla vizuālā valoda un rotaļīgs sirsnīgums, kam, jācer, piemitīs spēja Rīgas vēsturiskā kinoteātra Splendid Palace Lielo zāli no jauna piepildīt ar bērnu smiekliem un priecīgo čalošanu.

Īsfilmas:

Nakts kunga brīvdiena (Mr Night Has a Day Off)

Naktij pa dienu ir brīvs – tātad laiks spēlēm!

Skudra (Ant)

Skudru pūznī noris darbs un valda stingra kārtība. Taču viena maza skudriņa ik uz soļa redz iespēju rotaļāties.

Svētdiena (Sunday)

Visas nedēļas dienas rit uz priekšu straujā tempā, vienīgi sapņainā un izklaidīgā Svētdiena allaž kur noklīst.

Ceļotāji (Voyagers)

Tīģeris, mukdams no mednieka nonāk kosmosa kuģī. Viņu gaida pārsteidzoša tikšanās ar tajā mītošo kosmonautu.

Es esmu putns (I Am a Bird)

Mežs ir brīnumaina vieta! Tajā var sastapt draugus un domubiedrus.

Šļaksti (Splash)

Ziemas pēcpusdiena baseinā pulcē visdažādākos cilvēkus - citi bauda ūdenspriekus, citi lūko pēc pazudušajām lietām.

Smieklīgā zivs (Funny Fish)

Okeāna vidū, bariņš zivju uz ūdens virsmas pamana īpatnēju, sārtu zivi un nolemj tai palīdzēt nonākt atpakaļ zemūdens valstībā.

Reiz bija māja (Once Upon a Time There Was a House)

Pilsētā ir uzcelta jauna augstceltne. Visi apbrīno tās skaistumu, taču, vai atrasties tik augstu projām no pilsētas dzīves nav garlaicīgi?

Pastaiga mežā (A Walk in the Woods)

Pieci mazi vilcēni mežā dzied dziesmiņu un gaida, kad viņu rotaļai pievienosies Tētis vilks.

Mazliet pazudis (A Little Bit Lost)

Samiegojies pūčulēns nejauši izkrīt no ligzdas. Labi, ka mežā mīt labi draugi, kas palīdz atrast mammu.

Putnu vīrs (The Man With Birds)

Kādā kalnu ciematiņā - augstu, augstu - iemītnieki nepacietīgi gaida Putnu vīra ierašanos, kas nozīmē, ka aukstā ziema nu ir beigusies.

Ieteicamais vecums: 3+

Svētdien, 21/10