PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

Klātienes mācību uzsākšanai nosaka obligātu skolēnu testēšanu
Klātienes mācību uzsākšanai nosaka obligātu skolēnu testēšanu
Foto: pexels
Jaunajā mācību gadā mācībās klātienē skolēni varēs piedalīties ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kā arī ar apliecinājumu par Covid-19 negatīvu testa rezultātu – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kas šodien, 2021. gada 10. augustā, apstiprināti valdībā.

Šis nosacījums pieņemts, lai jauno mācību gadu sāktu un turpmāk izglītības procesu nodrošinātu epidemioloģiski drošā mācību vidē.

Lai nodrošinātu droša izglītības procesa sākšanos 2021.gada 1.septembrī, skolēniem pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē pirmie testi būs jānodod jau pirms mācību gada sākuma - no 23. līdz 30.augustam. Turpmākā testēšana notiks atbilstoši Veselības ministrijas izstrādātajam algoritmam. Covid-19 tests nav jāveic bērniem ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Izglītības iestādē (izņemot pirmsskolas izglītības iestādes un augstākās izglītības iestādes) Covid-19 testa veikšana notiks sadarbībā ar laboratoriju, kura veic šos testus. Izglītības iestādei ir tiesības nodot skolēna datus attiecīgajai laboratorijai.

Ierodoties izglītības iestādē, skolēnam būs jāuzrāda papīra vai digitālā formā (elektroniskā veidā viedierīcē) Covid-19 testa negatīvais rezultāts vai sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Izglītības iestādēm ir jānosaka atbildīgā amatpersona, kuras pienākums būs pārbaudīt informāciju par skolēna iespējām piedalīties mācību procesā klātienē.

Neveicot testēšanu, skolēns nevarēs uzsākt un arī turpināt izglītības ieguvi klātienē, un vecākiem ir iespēja veikt nepieciešamās formalitātes, lai pamatizglītības ieguvi 1.-6. klasē bērnam nodrošinātu ģimenē.

Izglītības un zinātnes ministrija uzsver, ka, lai gan pirms mācību gada uzsākšanas izglītības iestādēm palielināsies darba apjoms, sagatavojot skolēnu datus, kas nododami laboratorijām, tomēr tas ir svarīgi mūsu visu drošībai un veselībai. Turklāt mācība gada ietvaros informāciju vajadzēs tikai aktualizēt.

Testesana_skolas_100821.png