PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

9335.jpeg
Foto: Sergey Nivens / 123RF
Jauniešu kultūras portāls Jest sadarbībā ar kinoteātri Splendid Palace aicina uz kinolektoriju ciklu vecāko klašu skolēniem un jauniešiem.

Tajā kino nozares profesionāļi uzstāsies kopā ar jaunajiem kino entuziastiem, lai spēcinātu kino izglītību Latvijā un padarītu to par daļu no vidusskolas vai pamatskolas mācību programmas. Otrais kinolektorijs, kas veltīts komēdijas žanram, notiks 11. decembrī plkst. 14:00 kinoteātrī Splendid Palace. Pasākuma lektori - jaunais režisors Rūdolfs Anže, multimākslinieks Kirils Ēcis un leģendārais režisors Jānis Streičs.

Lektorijā interesentiem būs iespēja uzzināt visu par komēdijas žanru. Jaunie censoņi kopā ar latviešu leģendāro režisoru Jāni Streiču skaidros, kā mainījies žanrs no mēmā kino gadiem un pirmajiem komēdijas pionieriem, Bastera Kītona un Čārlija Čaplina, kā arī no slapstick vārdu spēles komēdijām 30. gados līdz pirmajām parodijām un mūsdienu brutālā humora pērlēm. J. Streičs uzsver, ka “komēdija ir laba tikai tad, kad tā ir gudra un tikumīga. Un to vislabāk prot novērtēt skatītājs, jo šinī žanrā galvenais varonis darbojās ne jau uz ekrāna, bet sēž zālē un ir gudrāks un labāks nekā komēdijas varoņi.”

Jānis Streičs ir saistījis savu likteni ar kino jau vairāk nekā pusgadsimtu. Režisora mūža tēma viņa paša vārdiem ir ,,Latviešu nacionālais raksturs un tā pašizpausme uz ekrāna”. Režisora filmās jaušams optimisma un dzīvotprieka caurstrāvojums, tamdēļ tās bieži vien tiek dēvētas par komēdijām, kam režisors galīgi nepiekrīt, lai gan šis žanrs viņam ir tuvs. J.Streičs to neuzskata par vieglo un seklo izklaidi - būtiska ir paša skatītāja pozīcija un nostāja. “Kino režijas lielākā māksla ir būt nevis savas filmas taisītājam, bet skatītājam,” akcentē kino ekrāna meistars, informē sagatavoja kinoteātra Splendid Palace pārstāve Dārta Ceriņa.

No novembra līdz martam četros lektorijos, iepazīstot četrus dažādus kino žanrus, būs iespēja apgūt kino vēstures un teorijas pamatus. Ar audiovizuālu prezentāciju un kino fragmentu palīdzību jaunie entuziasti un pieredzējuši profesionāļi skaidros, ar kādiem paņēmieniem kino veidotāji gan Latvijā, gan pasaulē uzņēmuši dažādu žanru ikoniskus kino šedevrus: spiegu trillerus, komēdijas, fantastikas un ģimenes filmas. Kā šie žanri veidojušies, no kādiem kultūras fenomeniem ietekmējušies un attīstījušies?

Lektorijus īpaši saistošus jauniešiem padarīs tas, ka tos kopīgi vadīs gan tādi Latvijā pazīstami kino nozares darbinieki kā Jānis Streičs un Armands Zvirbulis, gan arī jaunie kino entuziasti  – topošie režisori, aktieri, mākslinieki un kino kritiķi.

Lektorijiem var pieteikties skolēnu grupas ar skolotājiem vai arī atsevišķi interesenti. Cena par 3 lektoriju apmeklējumu vienam skolēnam vai skatītājam – 12 EUR, savukārt skolotājam vai klases audzinātājam – bez maksas.  Pieteikumus lektoriju cikla apmeklējumam rakstiet uz e-pastu [email protected]

Plašāka informācija par lektoriju saturu un ekspertiem pieejama Jestun Splendidpalacemājaslapās.