PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8447.jpeg
Foto: senkaya / 123RF
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagājušajā nedēļā veicis kārtējās pārbaudes skolu ēdināšanas uzņēmumos.

69% no šiem uzņēmumiem konstatēti dažādi pārkāpumi uztura normu ievērošanā, aģentūru LETA informēja pārstāve Anna Joffe.

Laikā no 13.aprīļa līdz 17.aprīlim Latvijas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos PVD pārtikas inspektori veica 78 pārbaudes. Pārkāpumi konstatēti 54 uzņēmumos jeb 69% no pārbaudītajiem uzņēmumiem.

Pārbaužu laikā inspektori 20 ēdināšanas uzņēmumos konstatējuši, ka ir nepietiekama dienas vai ēdienreizes enerģētiskā vai uztura vērtība, nepietiekošs nedēļas ēdienkartē iekļauto produktu daudzums, galvenokārt augļu, dārzeņu, siera, biezpiena. Atsevišķos gadījumos ēdienkartē nav iekļauts pamatēdiens vai arī ēdieni nedēļas ēdienkartē atkārtojas.

14 uzņēmumos konstatētas dažādas neatbilstības ēdienkartē - tā nav saskaņota ar iestādes vadītāju, nav norādīta visa nepieciešamā informācija, pasniegtie ēdieni neatbilst ēdienkartē norādītajiem, izmaiņas nav saskaņotas ar iestādes vadību.

Vēl 14 uzņēmumos konstatēts, ka uzturā iekļauti produkti, kas neatbilst noteiktajām prasībām vai kurus aizliegts izmantot ēdienu gatavošanai, piemēram, pelmeņi un desa, kuru sastāvā ir nepietiekams gaļas daudzums, kā arī nav informācijas par sāls saturu produktā.

Tāpat arī konstatēti gaļas produkti, kuriem pievienotas pārtikas piedevas - garšas pastiprinātāji, augu eļļa, kas satur ģenētiski modificētos organismus, kā arī garšvielu maisījumi, kas satur sāli, cukuru un garšas pastiprinātājus, un konditorejas izstrādājumi, kas satur daļēji hidrogenētus augu taukus. Konstatēti arī gadījumi, kad cūkgaļa saņemta saldētā veidā, kas nav atļauts.

Tāpat pārbaužu laikā atklājies, ka sāls un cukurs tiek pievienots ēdieniem nekontrolēti vai arī tas pārsniedz noteiktās normas.

43 uzņēmumos konstatēti higiēnas prasību pārkāpumi, tostarp arī produkti, kuriem nav norādīts vai ir beidzies derīguma termiņš, produkti ar redzamām bojāšanās pazīmēm, nav nodrošināta izsekojamība svaigai gaļai.

Par konstatētajiem pārkāpumiem sešos gadījumos sastādīti akti par pārtikas produktu izplatīšanas apturēšanu vai izņemšanu no apgrozības un trīs gadījumos sākta administratīvā lietvedība.

Administratīvās sankcijas izglītības iestādēm tiek piemērotas gadījumos, ja ēdināšanas uzņēmuma darbības rezultātā tiek apdraudēta izglītojamo veselība un būtiski pārkāpumi tiek konstatēti atkārtoti, norāda PVD.

Pēc PVD Uzņēmumu reģistrācijas datiem, pamata un vispārējās izglītības iestādēs ēdināšanu nodrošina 912 PVD reģistrēti uzņēmumi, pirmskolas izglītības iestādēs - 807 uzņēmumi.

E-klase jau informēja, ka veselības ministrs Guntis Belēvičs sola risināt nekvalitatīvas pārtikas problēmu skolās.