PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Latvijā norisināsies Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiāde
Latvijā norisināsies Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiāde
Foto: RSU
Lai starp Eiropas vidusskolēniem veicinātu interesi par bioloģiju, ķīmiju un fiziku, ik gadu vairāk nekā 20 Eiropas valstīs norisinās Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiāde. Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) organizēta, starptautiskā olimpiāde 2023. gadā notiks Latvijā. Līdz sestdienai, 3. decembrim, RSU aicina 8.-11. klašu komandas pieteikties olimpiādes valsts atlases 1. kārtai, lai mērotos spēkiem ar vienaudžiem Latvijā un vēlāk, iespējams, Eiropā. Olimpiāde būs piemērota jauniešiem, kas jūt vilkmi uz dabaszinātnēm un matemātiku, un kam patīk darboties laboratorijā un veikt eksperimentus.

Ik gadu starptautiskā Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiāde norisinās citā ES valstī, un katru dalībvalsti pārstāv divas komandas kopskaitā sešu skolēnu sastāvā. Latvijas valsts izlases dalībnieku atlase notiek nacionālās olimpiādes ietvaros trīs kārtās, no kurām pirmajā tiešsaistē tiek testētas skolēnu zināšanas, otrajā norit praktisko un teorētisko zināšanu pārbaude klātienē, bet trešajā – praktiskās sagatavošanās cikls pirms olimpiādes.

Konkursa atlases pirmā kārta norisināsies jau 10. decembrī, kad tiešsaistē RSU E-studiju sistēmā plānots testēt skolēnu teorētiskās zināšanas. Tajā paredzēti gan atvēra tipa, gan vairākizvēļu jautājumi par bioloģiju, ķīmiju un fiziku, kas pārbaudīs skolēnu spējas orientēties iepriekš nepazīstamās dabaszinātņu tēmās, analizēt problēmsituācijas, veikt aprēķinus un loģiski spriest.

Pēc pirmās atlases kārtas labāko rezultātu ieguvēji tiks aicināti uz atlases otro kārtu klātienē RSU 2023. gada 4. februārī. Otrajā atlases kārtā dalībnieki individuāli pildīs praktiskos darbus ķīmijā, bioloģijā un fizikā, parādot savas iemaņas praktisko eksperimentu veikšanā, spējas iegūt, apstrādāt un interpretēt rezultātus. Pēc otrās atlases kārtas tiks noteikti divpadsmit labākie skolēni, kas turpinās gatavošanos dalībai starptautiskajā olimpiādē. Savukārt Eiropas līmeņa olimpiāde norisināsies no 29. aprīļa līdz 5. maijam Rīgas Stradiņa universitātē.

Lai piedalītos olimpiādē, skolēniem laikā līdz 3. decembrim (ieskaitot) jāreģistrējas, izmantojot pieteikšanās formu. Plašāka informācija par olimpiādi, reģistrācijas anketa un iepriekšējo gadu uzdevumi atrodami olimpiādes vietnē.

Par olimpiādi

Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiāde (EEZO, iepriekš Eiropas Savienības dabaszinātņu olimpiāde) ir multidisciplināra, integrēta komandu olimpiāde dabaszinātnēs 15-17 gadus veciem jauniešiem. Pieteikties aicināti Latvijas skolu 8.-11. klašu skolēni, kas līdz 2022. gada 31. decembrim nebūs sasnieguši 17 gadu vecumu. Olimpiādes uzdevumi ir kompleksi, problēmorientēti un balstīti galvenokārt uz eksperimentālajiem un praktiskajiem darbiem bioloģijā, ķīmijā, fizikā, kā arī netieši matemātikā, informācijas tehnoloģijās, vides zinātnēs un citās nozarēs. Komandā ir trīs dalībnieki, kas kopīgi risina praktiskos un teorētiskos uzdevumus, lai nonāktu līdz vienotam problēmas risinājumam.

Olimpiāde Latvijā tiek rīkota sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru.