PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Anastasija2.jpg
Foto: Publicitātes foto
Ivara Selecka jaunā dokumentālā filma “Turpinājums” veidota divu gadu garumā no 2015. gada septembra – tobrīd, trīs gadus pirms Latvijas simtgades, mācības pirmajā klasē dažādos Latvijas novados sāka pieci bērni.

Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki Latvijā iebraukuši tikai padomju gados, Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki, Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā. Filma ir viena gada vērojums par to, kas notiek bērna prātā. Filmu cikla mērķis ir atgriezties pie pirmās filmas varoņiem ik pēc septiņiem gadiem un dokumentēt viņu dzīves gājumu līdzi laikam.

"Iespējams, ka pirmo reizi tapusi dokumentāla filma, kuras varoņi un skatītāji varētu būt bērni (vislabāk, protams, kopā ar viņu vecākiem)," par filmu “Turpinājums” portālā LSM.lv raksta kinokritiķe Daira Āboliņa.

Filmas režisors Ivars Seleckis: “Visu ko savā dzīvē esmu filmējis, bet filmu par bērniem filmēju pirmoreiz. Paies laiks, bērni paaugsies, un pasaule būs tāda, kādu veidos un apdzīvos viņi. Taču kaut kāda daļa no šīs nākotnes bērnos mājo jau tagad. Mēģinot vērīgi ielūkoties, kas notiek bērnu prātos, mēs varam censties saskatīt paši savu nākotni, savu turpinājumu.“

Ivars Seleckis ir viens no leģendārās Rīgas dokumentālās kino skolas pamatlicējiem un jau 1968. gadā debitējis kā dokumentālā kino režisors. Liela daļa no Ivara Selecka veidotajam filmām pieskaitāma Latvijas kinovēstures zelta fondam, viņa filma „Šķērsiela“ (1988) saņēmusi trīs prestižākās dokumentālās kino balvas pasaulē, Seleckis saņēmis arī nacionālo kino balvu „Lielais Kristaps“ par mūža ieguldījumu kinomākslā.

Filmas “Turpinājums” pirmizrāde notiks Rīgā, 22. martā, un jau no 23. marta tā būs skatāma kinoteātros visā Latvijā. Filma tapusi Nacionālā kino centra programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei“. Plašāka informācija mājaslapā.