PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Latvijai bronzas medaļa Eiropas meiteņu matemātikas olimpiādē tiešsaistes režīmā
Latvijai bronzas medaļa Eiropas meiteņu matemātikas olimpiādē tiešsaistes režīmā
Foto: Valsts izglītības satura centrs
No 15.līdz 21.aprīlim tiešsaistes režīmā norisinājās Eiropas meiteņu matemātikas olimpiāde EGMO 2020, kurā piedalījās vidusskolnieces ar izcilām matemātikas zināšanām no 53 pasaules valstīm. Latviju olimpiādē pārstāvēja četras 11.-12.klašu skolnieces no Rīgas, Siguldas un Cēsīm – viena no Latvijas izlases dalībniecēm olimpiādē ieguva bronzas medaļu.

Eiropas meiteņu matemātikas olimpiādes mērķis ir motivēt meitenes piedalīties gan valsts, gan starptautiska līmeņa matemātikas olimpiādēs. Šī gada olimpiāde sākotnēji tika plānota Nīderlandē, taču pasaulē valdošās pandēmijas dēļ tā tika pielāgota norisei tiešsaistes režīmā. Latviju olimpiādē pārstāvēja četras 11.-12.klašu skolnieces - Anna Mikuļeviča un Paula Greitāne no Rīgas, Līva Oliņa no Siguldas un Sandra Siliņa no Cēsīm. Olimpiādes uzdevumu saturā tika aptvertas tādas matemātikas tēmas kā skaitļu teorija, kombinatorika, funkcionālā analīze, algebra un ģeometrija. Dalībnieces olimpiādes uzdevumus risināja katra savās mājās un to risināšanai tika atvēlētas divas dienas. Lai pārliecinātos, ka tiek ievēroti visi nosacījumi, meitenes ar tiešsaistes kamerām uzraudzīja komandu vadītāji.

Latvijas izlases dalībniece Sandra Siliņa bija viena no meitenēm, kura olimpiādē ieguva bronzas medaļu. Šogad labākos rezultātus olimpiādē uzrādīja rumāniete, iegūstot 39 no 42 punktiem. Savukārt valstu kopvērtējumā pirmo vietu ieguva Krievija. Latvija starp Eiropas valstīm ierindojās 28. vietā, apsteidzot tādas valstis kā Somiju, Dāniju, Austriju un Lietuvu.

“Latvijas izlase EGMO gatavojās ļoti laicīgi un ieguldīja tajā daudz laika. Neklātienes matemātikas skola katru sestdienu rīko izlases nodarbības, uz kurām tiek aicināti visi skolēni, kuri parādījuši labu sniegumu matemātikas olimpiādē. Papildus tam, rīkojot iknedēļas matemātikas pēcpusdienas un dažu dienu nometnes, Latvijas izlases dalībnieces olimpiādei gatavoja skolotājs Juris Škuškovniks. Manuprāt, šāda pieeja ir ļoti laba, jo meitenes var gatavoties visa gada garumā. Lai sasniegtu vēl labākus rezultātus, būtu jānoorganizē intensīvāki mācību kursi neilgi pirms pašas olimpiādes – tie prasītu gan papildu laiku, gan resursus. Kopumā, neskatoties uz to, ka viss notika attālināti, raksturotu šo olimpiādi kā izdevušos. Visas iesaistītās personas centās noorganizēt skaidru un caurskatāmu vidi, lai nodrošinātu olimpiādes godīgumu,” stāsta Eiropas meiteņu matemātikas olimpiādes Latvijas izlases vadītāja Ilze Ošiņa.

Papildus uzdevumu risināšanai organizatori bija parūpējušies arī par dažādām aktivitātēm sociālajos tīklos un īpaši izveidotā aplikācijā. Piemēram, tiešsaistē varēja vērot olimpiādes ikgadējo tradīciju – komandu parādi, kurā parasti visas meitenes kāpj uz skatuves, taču šogad tika izveidotas kolāžas no meiteņu bildēm un īpašām konkrētās valsts simbolikām. Latviju simbolizēja Ventas rumba un Latvijas izlases vadītājas vietnieces Pārslas Esmeraldas Sietiņas veidotais komandas foto vēja tunelī “Aerodium”. Tāpat meitenes varēja piedalīties dažādos socializēšanās pasākumos - iesūtīt bildes ar interesanti izdomātiem manikīra mākslas darbiem EGMO tematikā, kā arī mozaīkām, ko varētu izveidot, izmantojot Rubika kubus. Tiešsaistē bija iespēja likt puzles, klausīties dažādu valstu dziesmas, spēlēt bingo, kā arī iemācīties izveidot maģisko kubu. Tika piedāvātas arī platformas, kurās dalībnieces varēja savstarpēji iepazīties un aprunāties.

Olimpiādes tiek organizētas ESF projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” ietvaros, projekta numurs 8.3.2.1/16/I/002.