PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā startē ikgadējais RSU lekciju cikls jauniešiem
Latvijas Nacionālajā bibliotēkā startē ikgadējais RSU lekciju cikls jauniešiem
Foto: RSU
Līderība, propaganda fotogrāfijā, mārketings kā panākumu atslēga, jauniešu superspējas demokrātijā – šie ir daži no tuvākajiem tematiem, kurus Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) komunikācijas un politoloģijas mācībspēki šķetinās kopā ar Latvijas vidusskolu jauniešiem īpašā lekciju ciklā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB). Kopumā šajā izglītojošajā ciklā no janvāra līdz aprīlim paredzētas astoņas lekcijas, kas noritēs tiešsaistē LNB Facebook lapā. Lekcijās aicināti piedalīties gan individuāli skolēni, gan veselas klases.

RSU lekciju ciklu jauniešiem LNB piedāvās jau septīto gadu. Iepriekš tas noritēja Telpā -15+, taču pandēmijas apstākļos “pārcēlies” uz tiešsaisti. Aizvadīto gadu laikā simtiem jauniešu smēluši zināšanas komunikācijā, politoloģijā un biznesā. “RSU vienmēr lepojusies ar to, cik zinātkāri ir mūsu jaunuzņemtie studenti. Ja valstī vidējais centralizēto eksāmenu vērtējums bija 35%, tad starp RSU pērn uzņemtajiem studentiem tas sasniedza 78%. Dalība šāda veida lekcijās pamatskolas beigu posmā un vidusskolas laikā paplašina redzesloku, māca spriest, kā arī  iepazīstina ar RSU sociālo zinātņu mācībspēkiem un pētniekiem – atpazīstamiem savas jomas viedokļu līderiem,” uzsver RSU studiju prorektore profesore Tatjana Koķe.

Ciklu jauniešiem otrdien, 11. janvārī, atklās RSU docētājs un augstskolas biznesa inkubatora B-Space mentors Kristaps Zaļais ar lekciju Līderība. Vai tā mīt ikvienā?. Ikviens no mums ir gribējis būt līderis un veiksmīgi vadīt kādu cilvēku grupu, bet – vai ikviens to spēj? Kur rast un kā atpazīt līderību sevī un citos – uz šiem un citiem jautājumiem jaunieši meklēs lekcijā. Par fotogrāfiju un propagandu 27. janvārī uzrunās docents Alnis Stakle, kurš ir ne vien fotogrāfs, bet arī studiju programmu Multimediju komunikācija un Fotogrāfija vadītājs. Savukārt par mārketingu kā attīstības, virzības un panākumu atslēgu 9. februārī ar jauniešiem runās tirgzinību doktore Santa Bormane. Valodniece un RSU Komunikācijas fakultātes prodekāne Dite Liepa lekcijā 22. februārī skatīs jautājumu, vai īstā latviešu valoda ir sociālās tīklošanās vietnēs. Tikmēr politologs un sociālantropologs Mārtiņš Daugulis 9. martā vidusskolēnus iedvesmos lieliem darbiem lekcijā Jauna cilvēka superspējas demokrātijā. Kā ietekmēt, inovēt, attīstīties? Uz lekciju 23. martā aicina žurnāliste, redaktore un RSU studiju programmas Žurnālistika vadītāja Anna Peipiņa, jauniešu uzmanību pievēršot jautājumam, cik patiesi attēlots žurnālistu darbs mūsdienu filmās un seriālos. Par tādām mūsdienu politikas un sabiedrības tendencēm – klimatu, feminismu un inovācijām – ar vidusskolēniem 6. aprīlī runās RSU lektore un studiju programmas Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas vadītāja Elīna Vrobļevska. Ciklu LNB 20. aprīlī noslēgs doktorante un Komunikācijas fakultātes pētniece Lāsma Šķestere ar lekciju Valdības komunikācija. Ko žurnālisti jums nestāsta?.

RSU žurnālistus, politologus, juristus, sociologus, psihologus, sociālantropologus, kā arī sabiedrisko attiecību, multimediju, uzņēmējdarbības un mārketinga ekspertus gatavo jau 23 gadus. Pēdējo gadu laikā interese par studiju programmām tikai augusi, neskatoties uz to, ka līdz šim valsts budžeta vietu tajās nav bijis. Pērn sarunas ar Izglītības un zinātnes ministriju šai jautājumā ievirzījušās produktīvā gultnē un nākamajā akadēmiskajā gadā RSU sociālo zinātņu studiju programmās būs pieejamas pirmās valsts budžeta studiju vietas.

Pirmā šī cikla lekcija būs skatāma 11. janvārī plkst. 16.00: fb.me/e/4Xllw7KbC. Informācija par visu lekciju ciklu lasāma RSU mājaslapā

Reklāmraksts