PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

10525.jpeg
Foto: michaeljung / 123RF
Latvijas skolās ir viens no augstākajiem direktoru-sieviešu īpatsvariem Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs. 

Tā liecina ikgadējais ziņojums par izglītību "Education at a Glance 2016".

Dzimumu sadalījums skolu direktoru vidū vidusskolās kopumā OECD valstīs atšķiras no dzimumu sadalījuma skolotāju vidū. Visās ziņojumā iekļautajās valstīs, izņemot Japānu, vairāk nekā puse vidusskolu skolotāju ir sievietes. Vidēji OECD valstīs 69% no visiem skolotājiem ir sievietes, informē aģentūra LETA.

Tomēr OECD valstīs kopumā sieviešu-vidusskolas direktoru īpatsvars ir zemāks - aptuveni 45%. Tomēr šim rādītājam ir izņēmumi - skolas vadītāja amatu pārsvarā ieņem sievietes Bulgārijā un Brazīlijā. Latvijā ir otrais lielākais sieviešu-direktoru īpatsvars OECD valstu vidū - 77% no visiem vidusskolu direktoriem Latvijā ir sievietes. Lielāks īpatsvars ir tikai Krievijā, kur attiecīgi 78% no visiem vidusskolu direktoriem ir sievietes.

Pretēja situācija ir Korejā un Japānā, kur attiecīgi 87% un 84% visu vidusskolu direktoru ir vīrieši.

OECD ziņojums ir nozīmīgākais ziņojums par izglītības procesu kvalitāti 35 OECD dalībvalstīs un 11 organizācijas partnervalstīs. Dati par izglītības procesiem Latvijā ziņojumā pirmo reizi tika iekļauti 2014.gadā, taču šis ir pirmais ziņojums, kurā dati par Latviju tiek iekļauti jau kā par OECD dalībvalsti.

Ziņojuma informācija ir būtiska nacionālās izglītības sistēmas uzlabošanas darbā, pētniecībā, kā arī izglītības praktiķu darbā. Ziņojums ļauj OECD dalībvalstīm un partnervalstīm novērtēt savu izglītības sistēmu citu valstu kontekstā, kā arī izmantot ziņojuma datus efektīvas un sociāli taisnīgas izglītības politikas veidošanai.

Latvijas dalību šajā un citos OECD izglītības pētījumos līdzfinansē Eiropas Sociālais fonds.